Akademiuddannelse efter mørkets frembrud

Om dagen medarbejder på 37 timer. Studerende om aftenen.
Godt hjulpet på vej af kaffe er det virkeligheden for deltagerne på akademiuddannelsen Global Økonomi ved Erhvervsakademi Dania. Mens Jerik Hansen og Dennis Rydder skal bruge det til at læse HD 2.del, vil Heidi Johnsen læse videre indenfor international handel og markedsføring

El-kogekanden er på overarbejde med at lave kaffe til alle i lokalet, der som det eneste sted på Erhvervsakademi Dania er fuld af lys og liv. Selvom gennemsnitsalderen er højere end i dagstimerne, bliver der også her snakket fodboldresultater. Udenfor har december lagt sin mørke dyne over byen, men det generer ikke de otte studerende på holdet. De er kommet 15 torsdage i træk for at tage akademifaget ”Global økonomi”, og snart er det eksamenstid.


”Det bliver dejligt med juleferie, men jeg glæder mig ikke til eksamen,” smiler Jerik Hansen.


Han er 31 år, indkøber for virksomheden Per Aarsleff og kører hver uge fra Vejle for at være på holdet. Målet er at få en fuld akademiuddannelse i ’Økonomi og ressourcestyring’, så han kan starte på HD 2. del.


”Det er billigere at tage HD 1.del på den her måde, og efter dette fag mangler jeg statistik, erhvervsret og afgangsprojekt. Jeg er ved en stor virksomhed med mange muligheder, og jeg håber, at uddannelsen her vil give mig nye muligheder,” fortæller Jerik Hansen.


Akademiuddannelse giver flere muligheder

28-årige Dennis Rydder fra Horsens nikker, mens Jerik fortæller. Hans mål er det samme: adgang til HD 2. del og flere muligheder på arbejdsmarkedet.


”Jeg er butikschef i dag og har været sælger hele mit liv, men en dag vil jeg gerne arbejde med noget andet fx på kontor. Derfor startede jeg på akademifag for tre år siden og har i dag en fuld akademiuddannelse i ledelse. Jeg mangler endnu tre fag, før jeg kan tage HD 2. del, men det kommer da tættere og tættere på,” smiler Dennis Rydder.


Han har også haft meget glæde af de forskellige studenteroplæg, hvor de skiftedes til at holde oplæg for hinanden om dagens lektier.


Ind på videregående uddannelse i handel og markedsføring

For Heidi Johnsen på 23 år ved rækken foran de to herrer er målet også at komme ind på en uddannelse – men ikke på HD.

”Jeg er under uddannelse til handelsøkonom, hvor jeg lige nu er i praktik ved Elopak i Lystrup ved Aarhus.


Der arbejder jeg 37 timer om ugen, og ved siden af læser jeg Global økonomi, så jeg kan komme ind på professionsbacheloren i international handel og markedsføring, når eksamensbeviset er i hus til sommer,” forklarer Heidi Johnsen.


Hun og de to herrer er enige om, at det kræver sit at tage et akademifag.

”Materialet er fedt, og underviseren Niels er rigtig dygtig, men sidst på aftenen kan man godt mærke, at man har været på arbejde i otte timer, kørt en time hertil og fået undervisning i 3,5 time. Så bliver kageordning og kaffe virkelig nødvendigt,” siger hun og ser på el-kogekedlen, der endnu engang koger vand til den livsnødvendige kaffe.


Der starter hele tiden nye hold op. Det kan du læse mere om her.

Mens det er mørkt udenfor, er der undervisning indenfor. Deltagerne på akademiholdet i Global Økonomi skal bruge det til at komme ind på spændende videregående uddannelser. Foto: Dania.

Hvad er en akademiuddannelse?

Akademiuddannelser er videregående kompetencegivende uddannelser, der giver ECTS point ved gennemførelse. Indholdet i uddannelserne er tilpasset erhvervslivets fremtidskrav til kompetencer inden for bl.a. ledelse, administration, økonomistyring, markedsføring, kommunikation og tekniske områder.


Akademiuddannelsen kan tages som enkeltfag eller som en samlet uddannelse. Du kan vælge mellem syv forskellige uddannelser med hver tilhørende obligatoriske fag og valgfag.


Afslutter du den samlede uddannelse, opnår du titlen Akademiuddannet (AU). En akademiuddannelse giver dig mulighed for at videreuddanne dig f.eks. på en diplomuddannelse.


Der er på de enkelte uddannelser typisk et krav om 2-3 obligatoriske fag. Hertil kommer en række valgfag.

Der må vælges valgfag fra andre fagområder dog med begrænsninger, som er beskrevet under de enkelte uddannelser. Hvor mange ECTS hvert fag udgør, fremgår af det enkelte fags fagbeskrivelse på, som du kan finde her.


Læs også: Randers blandt danmarks bedste studiebyer