Christian Degn

Bag om Christian Degn: ”Jeg havde svært ved at finde mig selv”

Den tårnhøje tv-vært Christian Degn har vundet indpas hos danskerne. Selvom han i dag hviler i sig selv, har han ofte sat spørgsmålstegn til sin egen identitet. Svaret fandt han i barndomsbyen Råby.

Faktisk var det slet ikke meningen, at det skulle gå, som det gik. Han ville egentlig ikke lave fjernsyn, som danskerne skulle grine af. Det skulle slet ikke have været så hyggeligt. Den store drøm var at lave afslørende og dybdeborende journalistik. Den slags journalistik, der kan vælte ministre og store erhvervsfolk.


”Væsentlig og vigtig journalistik for demokratiet, hvis vi skal tage den helt store hat på. Det havde vi jo lært på journalisthøjskolen”, siger Christian Degn, der ad omveje endte et helt andet sted end først planlagt.


For i dag er han en af landets mest kendte tv-værter. Med værtsrollen på blandt andet ”Hammerslag”, ”Hvem vil være millionær” og ”Nybyggerne” har han tryllebundet danskerne med sit østjyske humør og sin ligefremme facon.


For Christian Degn er det vigtigt, at man kan se mulighederne, også selvom de ikke er lige til at spotte.


”Nogle gange bliver der lagt en lort på dit skrivebord. Men så handler det om at se det fede i den lort”, siger Christian.


Det var da også med den livsfilosofi, at han fandt ud af, at den afslørende journalistik måske ikke var ham alligevel.


Som færdiguddannet journalist blev Christian ansat på DR Nordjylland, hvor han skulle være med til at lave TV Avisen. Her blev han bedt om at lave sluthistorien i udsendelsen.


”Det er ofte noget med børn og dyr, hvor vi skal slutte udsendelsen af med et smil. Det var jo slet ikke sådan, jeg så mig selv. Men hvis jeg ikke var blevet bedt om at lave det, så havde jeg ikke siddet her i dag”, siger Christian og refererer til de mange familieprogrammer, han i dag kan skrive på CV’et.

Læs også: Mascha Vang – fra reality til iværksætter

Christian Degn 2


Det perfekte menneske er uinteressant


Christian Degn er ikke perfekt. Det ved han godt, og det passer ham faktisk storartet. Han mener, at 1990’ernes idé om den fejlfrie tv-vært for længst er forbi.


”Jeg læste forleden, at man i Kina er begyndt at få robotter til at læse nyhederne op. Helt perfekt og uden fejl. Det synes jeg simpelthen lyder så trist”, siger Christian.


Den 40-årige tv-vært er overbevist om, at danskerne vil se ægte mennesker i fjernsynet. Mennesker med følelser, fejl og skavanker. Det er nemlig den skrøbelighed, der gør dem spændende.


”Vi har alle sammen skavanker. Men det handler om at bruge dem bedst muligt. Hvis jeg skal have nogen relevans som tv-vært i fremtiden, så tror jeg, at man skal være personlig. Seerne kan godt lide at se værter, der deler ud af sig selv”, siger Christian.  


Netop personligheden er vigtig for Christian Degn i hans nye tv-program ”Alt det min far ikke har lært mig”.

I programmet rejser Christian hjem til barndomsbyen Råby lidt udenfor Randers, hvor han med hjælp fra sin far og barndomsvenner skal blive en bedre håndværker. Her skal han blandt andet lære at høste en mark, mure en væg og skyde et dyr, når han sammen med de gamle rødder fra Råby beslutter sig for at tage jagttegn.


Selvom Christian Degn føler sig hjemmevant foran det store kamera, er det nye TV2-program dog væsentligt anderledes, end hvad han er vant til.


”Rigtig meget tv er noget med et flot studie med en masse kendte mennesker. Det er det her ikke. Det er helt almindelige danskere, der passer et 8-16 job og kører Toyota Corolla”, siger Christian og tilføjer, at det sidste skal tolkes meget positivt.


”Det er så befriende. Vi kommer ud i en svinestald og møder landmanden og vi kommer ud i værkstedet, hvor der stadig hænger plakater med nøgne damer. Sådan er Danmark jo også”.


Og netop episoden i svinestalden husker Christian tydeligt. Her skal han forsøge at fange en gris, som han efterfølgende skal slagte og helstege til den årlige byfest. Christian kæmper dog noget med at få grisen til at makke ret, indtil far Jens griber ind og klarer sagerne.


”Det var så nederen. Det bliver også klippet, så der er en, der ligner en idiot – og det er mig. Men det, synes jeg faktisk, er helt cool. Min far var bare heldig. Han skulle have købt en lottokupon den dag”, griner Christian.

Christian Degn 3


Hjem til Råby


Christian Degn er født og opvokset i Råby 20 kilometer udenfor Randers. Han husker tilbage på barndommen som simpel og uden de store bekymringer.


”Det var mega fedt. Alt passer ind i et barneunivers, lidt ligesom en tegnefilm. Vi havde en landmand. Det var ham, der lavede vores mad. Vi havde en fisker. Det var ham, der fangede fisk. Vi havde en læge. Der gik vi hen, når vi var syge. Far var murer. Han byggede huse”, siger Christian, der heller ikke vil afvise, at han måske en dag vil købe et sommerhus i samme område som barndomshjemmet.


Selvom Christian Degn ikke er tvivl om, hvor han kommer fra, har kampen for at finde sin egen identitet alligevel været lang. Når han som tv-vært første gang skulle foran kameraet, fik han det klassiske råd med på vejen; ”bare vær dig selv”. Men det er nemmere sagt end gjort.


”Det havde jeg meget svært ved at finde ud af. Jeg måtte tænke tilbage på Råby. På hjertevarmen, trygheden og den østjyske selvironi, og så var den der bare lige pludselig”, siger Christian.


Det betyder meget for den østjyske journalist og tv-vært, at han altid kan komme tilbage til Råby – også den dag hans forældre ikke er her mere. Derfor har han meldt sig ind i den lokale jagtforening.


”Så er der en god undskyldning for at komme tilbage at se nogle af de gamle rødder”, siger Christian.


Christians far Jens har i mange år fortalt sin søn, at man hellere skal dø som original end som ukendt. Selvom det i Christians øre lød mere som en dårlig undskyldning, når faren blev fuld og fortalte røverhistorier i forsamlingshuset, har det alligevel bidt sig fast.


”Jeg har altid tænkt på en original som lidt af en tosse. Men jeg har fundet ud af, at det er godt at være en original”, siger Christian.


I årenes løb er identitetskrisen skrumpet ind, og Christian har fundet sig godt til rette med, hvem han er, og hvor han er i livet. Det ærgrer ham dog, når andre kendte randrusianere ikke skilter med, hvor de kommer fra.


”Det gør mig lidt skuffet. Det er en by, der så tit bliver peget fingre ad. Det ville sgu være fedt, hvis flere gad at stikke en arm i vejret”.


Randers kan nemlig byde på meget mere, end hvad man hører i medierne, mener Christian.


”Det er ikke kun bøvede, kriminelle mennesker. Det er ikke kun Mokai og scootere. Der er så mange fantastisk dejlige mennesker i Randers og omegn”.


For Christian Degn er det vigtigt, at vi mennesker omfavner vores hjemstavn.


”Uanset hvor vi er fra, så kan det bruges til noget. Det er jo et eller andet sted fuldstændig lige meget, hvor vi kommer fra, vi skal bare turde at eje det”.


Læs også: Jesper Groth – den gode kunstner er ofte i tvivl