DIY-guide: Boligindretning på budget

Trænger din bolig til en makeover? Ser det lidt kedeligt ud, når du kigger dig omkring? Vil du gerne gøre din indretning mere personlig, eller mangler du bare et søndagsprojekt?
’Do It Yourself’ og genbrugsfund har vundet indpas i de seneste år, og det er ikke uden grund. Der er penge at spare og mange personlige præg at sætte, når man kaster sig over sådanne projekter.
Med denne DIY-guide har vi gjort det nemt, overskueligt og endda ret billigt at få sat spark i indretningen!

For virkelig at få succes med genbrug-til-nyt-liv kræver det en vis portion kreativitet og opfindsomhed. Man kommer som hovedregel langt med en klat maling. Derfra handler det om at se tingenes potentiale – lige vende dem på hovedet, på siden og på vrangen, før du smider dem til storskrald. Det kan jo være, at din gamle vase kan blive flot med lidt PU-skum, eller at dit gamle, kedelige skrivebord kan ende med at gøre dine venner jaloux. Læs med, så forklarer jeg, hvordan du gør!

Skumvase
Skumdekoreret spejl

Lad os starte med føromtalte vase. Denne er lavet af PU-skum udenpå en gammel, brugt vase købt i genbrug for en 10’er. Vasen er cylinderformet, men du kan lave det på den form, du ønsker.

PU-skum kan købes i Harald Nyborg til 18 kroner for en flaske. Det klistrer rigtig godt, hvilket gør det ideelt til f.eks. vaser og spejle. Det kan sprøjtes på flere ting, og det er kun fantasien, der sætter grænser. Pas på med at være for gavmild med skummet med det samme, for i løbet af fire minutter hæver skummet op til ca. dobbelt størrelse, så hellere for lidt end for meget til en start. Lad skummet tørre og mal derefter i din yndlingsfarve, så har du et virkelig nemt, billigt og personligt touch i din bolig.

TIP: Det er lettest at male denne form for skum med spraymaling.


Er du en ægte krejler, findes der også ”brugt” maling på internettet. Det er muligt at købe rester fra folks malerprojekter til en slik på f.eks. DBA eller Facebook Marketplace. Farven kan du selvfølgelig ikke være 100% sikker på ud fra et billede, men der er råd til at vælge om et par gange, når man sammenligner med malerforretningernes priser. Vil du gerne selv bestemme farven, kan du købe en farveprøve i byggemarkeder og malerforretninger. Der er tit rigeligt til en enkelt væg eller reol. Og de koster kun omkring 50 kroner, og du kan få lov til at sammensætte lige præcis den farve, du ønsker!

Der kan ofte være rift om tingene i de fysiske genbrugsbutikker, så når du alligevel er inde på DBA og Facebook Marketplace, kan det være en god idé at holde øje med møbler eller tøj derinde også. Der er ingen tvivl om at diverse TV-programmer og ikke mindst klimakrisen, har gjort folk mere bevidste om at genbruge, så der er rigtig mange fine ting til salg derude.

Tøjstativ


Drømmer du om et tøjstativ, men har du svært ved at finde et, der passer lige til dig? Så lav det selv! Det er ikke så svært, som det lyder. Det kræver lidt værktøj, men ellers kræver det mest af alt lidt gå-på-mod. Tøjstativet her er lavet af vandrør.

Det skal du bruge til at lave det:

1. Vandrør og samlestykker, som kan findes på nettet. Billigvvs.dk har seks meter vandrør til 180 kroner og samlestykker til mellem 23 og 37 kroner stykket. Størrelsen og formen på tøjstativet afgør den endelige pris.

2. En vinkelsliber til at skære rørene i den ønskede længde. Spørg din far, din moster, din nabo, den lokale vicevært om de har en, du kan låne. Ellers koster en billig model ca. 200 kroner i det lokale byggemarked.

3. Et gevindskæresæt. Det skal bruges til at lave gevind på de afskårne rør, så de kan skrues sammen med samlestykkerne. Det kan lejes på en maskinstation for ca. 300 kroner, hvis du ikke ønsker at købe et eller kender nogen, der har det liggende. Pssst, du kan jo søge på DBA, om nogen har et til salg.

Den billigste løsning er selv at skære rørene til og lave gevind – hvis man vel og mærke kender nogen med det nødvendige værktøj eller får det købt billigt. Tøjstativet på billedet har kostet omkring 300 kroner at lave under de omstændigheder.

Er det for bøvlet at skulle skære rør og dreje gevind, kan rørene købes i byggemarkeder, hvor de er skåret til i forskellige længde og med gevind. Så koster de dog lidt mere pr. meter. Du undgår til gengæld at skulle have gang i værktøjet, så er det bare at skrue tingene sammen.

Læs også: På SU i Aarhus

Det fede ved at lave det selv er, at størrelse, længde, form og højde kan du selv styre. Du kan lave det lidt højt og med en ekstra stang i midten, så du har en to-i-en-løsning. Du kan lave det firkantet i bunden og lægge en træplade løst ovenpå for at lave en skohylde. Du kan lave en forhøjning i den ene ende, så der er plads til lange kjoler eller jakker. Du kan montere en stang direkte i væggen eller loftet, så du sparer lidt gulvplads. Mulighederne er mange!

Et lille tip er at finde et stativ i den størrelse, du gerne vil have, og kopiere målene derfra. Husk at medregne stativets ’fødder’!

How to: Find de passende mål til dit stativ. Køb rør og samlestykker. Skær evt. rørene til og lav gevind på dem. Saml. Vupti, så har du et unikt tøjstativ.


Flisebord


En ting, der trender rigtig meget for tiden, er flisemøbler. Det kan laves på mange forskellige ting som f.eks. spiseborde, sofaborde, sengeborde og opsatser. Fremgangsmåden er stort set den samme hver gang, så fremgangsmåden for bordet her kan du kopiere til det, du nu har lyst til at lave. Genstanden skal have plane overflader, for at det bliver pænt.

Det skal du bruge for at lave det:

1. Det møbel du ønsker at beklæde med fliser.

2. Fliser. De svinger meget i pris og kvalitet. Du kan lede i flisebutikker som f.eks. HL Keramik på Jelsvej. Her kan du også se fliserne sat op til indretningsforslag, og du kan tilmed købe både fuge, klæb og værktøj. Billigere fliser kan findes i byggemarkeder som Silvan og Bauhaus i en fin kvalitet. Igen er DBA, Gul og Gratis og Facebook en søgning værd, hvis prisen skal være endnu lavere og genbrugshjertet banker.

3. Fliseklæb. Købes i byggemarkeder til ca. 45 kroner for fem kilo. Så har du også til mere end ét projekt!

4. Fugemasse. Køber du det i malerforretninger, kan det fås i forskellige farver og koster omkring 100 kroner. Har du det fint med gråt, kan du gå i dit lokale supermarked og slippe med 75 kroner.

5. En gummispartel og en tandspartel til ca. 50 kroner stykket. Fås også i byggemarkedet.


Læs også: På SU i Kolding

How to: Vask bordet af med vand og sæbe, og læg fliserne løst på bordet for se, hvordan de skal ligge. Det er en god idé at gøre inden, du begynder med fliseklæb. Nogle af fliserne skal måske skæres til, for at det hele går op. Du kan justere mellemrummet mellem fliserne, som du synes, det er pænest, og samtidig måske undgå at skulle skære for meget i dem.

TIP: Brug et flisekryds eller en tændstik til at ligge imellem fliserne for at sikre ens afstand.


Skær fliserne til med fliseskæreren, hvor det er nødvendigt. Når ’puslespillet’ på bordpladen er gået op, er det tid til at gå i gang med fliseklæb. Det er en god idé at putte det på med en tandspartel. Det skal på selve bordpladen, og fliserne lægges ovenpå. Derefter skal det tørre i ca. 24 timer. Når dit fliseklæb er tørt, blandes fugemassen efter anvisning på pakken, og det køres godt ned i rillerne med en gummispartel. Efter dette step tænker du måske, at du har ødelagt det hele, men frygt ej. Selvom du lige har møjet dine smukke fliser til, kan – og skal – fugemassen vaskes af. Det kræver dog lidt tålmodighed, men på den anden side venter dit smukke, nye flisebord!

Der er meget inspiration at hente i diverse TV-programmer som Nybyggerne, Vores Første Hus og Sommerdrømme. Her går amatører i gang med egne projekter, hvilket kan bidrage til både dit gå-på-mod og din inspiration. Hvis andre amatører kan, kan du helt sikkert også!

Instagram og Pinterest er spækket med smukke billeder og idéer til gør-det-selv-projekter eller små ’hacks’.

Mine bedste tips til at komme i gang:

  • Vær ikke bange for at male dine ting.

  • Hold øjne og ører åbne – inspiration findes alle steder.

  • Vær ikke bange for at skulle lave tingene om et par gange.

  • Hold en form for rød tråd i din indretning – enten med farver eller materialer – for at undgå, at din bolig virker rodet.

  • Hold øje med DBA, Gul og Gratis, Trendsales og Facebook Marketplace. Der er også tit en lokal facebookgruppe til brugte ting eller storskrald. Her kan man være heldig at finde gratis ting.

Husk at sælge dit genbrug videre, når du ikke længere skal bruge det. Det kan man sagtens, hvis det ikke er slidt helt ned. Genbrug kan ofte sælges til samme pris, som det er købt for. Nye ting falder i værdi, mens brugte ting holder den. Vil du hellere donere det til folk, som virkelig har brug for det, kan du sende det til Reuse, der holder til på den gamle materialegård i Lunderskov. Her bliver donerede ting sat i stand og givet til f.eks. flygtninge, voldsramte der har mistet alle ejendele eller borgere på vej tilbage til livet efter at have siddet i fængsel. Det er meget bedre end at kyle det ud.

Læs også: På SU i Randers