Kevin Mensah

Flere bolde i luften: Kevin Mensah er både professionel fodboldspiller og studerende

Han spiller for en af landets største fodboldklubber, men han ved også, at drømmen en dag kan briste. Derfor har Kevin sat sig et mål. Han vil sikre sig en bachelor, inden fodboldkarrieren slutter.

Efteråret er sat ind. De røde, gule og grønne blade hænger i tynde tråde fra træerne, og vejret er koldt og gråt, da jeg en oktoberdag møder Kevin Mensah på Brøndby Stadion.

”Velkommen til”, siger Kevin og smiler, da sikkerhedsvagten åbner den store dør ind til hovedindgangen.

Den 29-årige dansk-ghanesiske brøndbyspiller har i sommers forlænget sin kontrakt med fire år, og selvom der er nok at tage fat på rent fodboldmæssigt, er det ikke derfor, jeg har efterspurgt et interview.

For udover at være professionel fodboldspiller er Kevin Mensah nemlig også studerende på Erhvervsakademi Aarhus. Det var en række af uheldigheder på banen, der i sidste ende gjorde, at Kevin valgte at påbegynde en bachelor ved siden af fodboldkarrieren.

”Jeg har haft en korsbåndsskade samt en del problemer med baglåret. Det var faktisk derfor, jeg valgte at studere. Jeg kunne lige så godt udnytte tiden”, siger Kevin.

Selvom han som det første nævner, at det handler om at udnytte tiden, var der også andre grunde til, at han valgte at begynde på en uddannelse.

”Hele ens identitet bygger jo på, hvad du præsterer på banen om søndagen. Men jeg havde også behov for, at jeg kunne snakke med mine kammerater om nogle andre ting. Det, tror jeg, er sundt for alle mennesker. Du bliver jo sindssyg af at ligge derhjemme”.

Kevin Mensah som drop out

Kevin Mensah studerer salg og marketing på Erhvervsakademi Aarhus, og det var da ikke helt tilfældigt, at valget faldt på netop den studielinje.

”Da jeg var lille, drømte jeg om at blive revisor. Jeg var virkelig god til matematik”, siger Kevin.

I dag har han ikke de store problemer med at få både fodboldkarrieren og studielivet til at gå op i en højere enhed, men sådan har det ikke altid været. Han spillede på førsteholdet i Viborg FF, da han startede på handelsskolen. Dengang havde det unge fodboldtalent noget sværere ved at kombinere studie- og fodboldlivet.

”Jeg mødte ind til morgentræning, og skulle så skynde mig i skole bagefter. Jeg kunne ikke finde ud af det. Jeg endte faktisk med at droppe ud”, siger Kevin.

Efter et par år, hvor der ikke stod andet end fodbold på programmet, valgte Kevin dog alligevel at påbegynde en HF-enkeltfag.

”Der var fuldt program på. Jeg kunne nå at have to moduler, inden jeg skulle til træning. Måske gik det også lidt for stærkt, men jeg tror, at det var sundt for mig. Det gav mig virkelig ballast”, siger Kevin.

Den nye ballast skaffer da også Kevin en studenterhue. På det tidspunkt spiller han for Esbjerg fB, og må derfor afvikle sine eksaminer online. Studenterhuen giver ham blod på tanden.

”Jeg havde fået rigtig meget selvdisciplin, så jeg besluttede mig for at søge ind på Erhvervsakademiet i Aarhus”.

Kevin Mensah, Stadion
Foto: Emma Marie Thomsen

Men hvorfor overhovedet studere?

”Jeg har sat mig et mål. Inden jeg stopper som fodboldspiller, skal jeg have en bachelor. Jeg ved ikke, hvad jeg skal lave bagefter, men jeg vil gerne have noget med i rygsækken”, siger Kevin.

Selvom det kræver en struktureret hverdag, har han ikke de store problemer med at have flere bolde i luften på samme tid.

”Det fungerer super godt. Det kræver virkelig også, at underviseren gider at bruge tid på det. Ligesom vi er nødt til at være fleksible, er de det også”, siger Kevin.

Men det trækker dog alligevel en række udfordringer med sig at skulle passe både fodboldkarrieren og studiet.

”Jeg havde en case, jeg skulle aflevere mandag morgen, og vi havde kamp om søndagen. Jeg måtte knokle i spillerbussen og på hotellet. Det er selvfølgelig ikke optimalt, men det gik lige. Jeg kan faktisk godt lide presset”.

Selvom der til tider kan være travlt i kalenderen, har livet som studerende og professionel fodboldspiller dog også visse ligheder.

”Hvis jeg ikke træner, det jeg skal, så udmønter det sig også på banen. Det er lidt ligesom at forberede sig på en eksamen. Jeg er nødt til at give lidt ekstra”.

Læs også: Mahamed Habane – en ukontrolleret succesfuld karriere

Ingen brok

”Du får mig simpelthen ikke til at brokke mig over det her”, siger Kevin en smule uventet.

Jeg har flere gange under interviewet stukket lidt til ham. For hvordan i alverden får man hverdagen til at hænge sammen, når man arbejder som professionel fodboldspiller samtidig med, at man også lige skal tage sig en bachelor?

”Vi er meget privilegeret i Danmark. Min far er fra Ghana, og når han fortæller om sin opvækst og om de ting, han havde at gøre godt med, så er der bare ikke noget, der trumfer det. Jeg har selvfølgelig travlt i perioder, men det synes jeg er fedt. Det pres, jeg får fra fodbold, tager jeg også med ind på studiet. Det er ren motivation”, siger Kevin.

Ifølge Kevin Mensah er der i dag stor forskel på, hvordan fodboldklubberne tackler de spillere, der gerne vil studere ved siden af fodboldkarrieren. Dengang Kevin påbegyndte sin HF, var de ikke nær så fleksible, som han oplever, at de er i dag. Derfor forstår han heller ikke, at der ikke er flere spillere, der benytter sig af muligheden.

”Helt ærligt, så forstår jeg ikke, at alle ikke gør det. Der er perioder, hvor det er belastende, men i det store hele så har vi tid nok. Jeg føler mig i hvert fald ikke stresset”, siger Kevin.

Han forstår dog også godt, at de unge spillere hellere vil bruge alt deres tid på banen. Men der kan være tusinde grunde til, at fodbolddrømmen brister, og så er det godt at have noget at falde tilbage på.

”Når de er færdige med gymnasiet, så satser de på fodbolden. Men der kommer en dag, hvor drømmen brister. Det kan være på grund af skader, det kan være, at du får revet din kontrakt over, eller at du bare ikke er god nok. Så er du lidt på bar bund, hvis du ikke har andet”.