Mascha Vang

Mascha Vang: Fra reality-deltager til iværksætter

Mascha Vang blev først kendt som reality-deltager i Villa Medusa og Paradise Hotel. Siden da har hun stiftet adskillige virksomheder og solgt millionforretningen Blogly. Vi har taget en snak med hovedpersonen om livet som en af Danmarks største influencere, hendes iværksætterliv, og så om at flytte til Kolding på grund af kærlighed.

Lokationen er Kolding centrum. Det er her, Mascha Vangs hverdag går sin gang. Langt væk fra København og det summende byliv. Her kvidrer fuglene i baghaven, der ligger lige ned til Kolding Å, og eufens blade blafrer let i vinden, mens solen toner frem i horisonten.

”Vi sætter os her. Her er så roligt”, indleder Mascha Vang.


Kolding og de faste rammer

Roen og livet udenfor det rampelys, der hørte med deltagelsen i adskillige reality-programmer, vender vi tilbage til senere. For det var i første omgang noget helt andet, der fik Mascha Vang til at rykke teltpælene op og flytte sit domicil til 6000 Kolding.

”Det var rendyrket forelskelse i Troels. Det er den eneste måde, jeg kan forklare det på. Hans arbejde, som jægerpilot, gør, at han er stavnsbundet, mens mit arbejdsliv heldigvis betyder, at jeg kan arbejde og bo de fleste steder”, siger Mascha.

Tilværelsen i Kolding er da også noget anderledes end det, som Mascha Vang tidligere har prøvet i sit liv, om end det for den almindelige dansker ligner en ganske almindelig hverdag. Således sender Mascha hendes datter Hollie Nolia i skole hver morgen, mens Mascha og hendes mand, Troels, der er jægerpilot, arbejder i mellemtiden. Ganske som en normal familie med faste rammer.

”Jeg har aldrig prøvet det her før. Jeg har aldrig prøvet at have et familieliv før, for der har kun været Holly og mig. Jeg har heller aldrig haft en partner, der har haft et almindeligt fast job, hvor man laver det samme hver dag”, siger Mascha.

Det almindelige danske familieliv, som ellers ligger så langt fra Maschas liv de seneste år, er dog det samme liv, som hun voksede op i. Hun blev født i Byrsted lidt syd for Aalborg af en hjemmegående husmor og med en far, der var vognmand. Men heller ikke dengang passede det ind i Mascha Vangs planer for hendes tilværelse.

”Jeg synes, det er mærkeligt med faste rammer, og jeg har aldrig rigtigt kunnet være i det. Ikke dengang og heller ikke i dag. Det ligger mig så fjernt. Jeg har behov for, at der hele tiden skal ske noget nyt. Det er det, der driver mig. Og jeg kan for eksempel få helt abstinenser, hvis jeg som nu, under nedlukningen af samfundet, ikke har nogle rejser at se frem mod”, siger Mascha.

På trods af de manglende muligheder for at rejse, så virker det dog til, at Mascha er godt tilfreds med den måde, tingene udarter sig på i hendes liv lige nu. Med en fast bolig i Kolding og en lejlighed i København, til når hun er derovre i weekenderne, så har Mascha rig mulighed for at samle det bedste fra begge verdener.

”København er der, hvor jeg føler mig hjemme. Men det iværksætternetværk, der er her i Kolding, og den modtagelse, som jeg har fået af byen, gør, at jeg nyder at være her. Det minder mig meget om min hjemby, så på den måde er det en stor tryghed for mig.”, siger Mascha.

Det er også derfor, at Mascha Vang allerede er gået ind i det lokale juice-firma Restart Juice, mens hun også er i gang med at gå ind i et andet lokalt firma beliggende i Kolding. Mens Maschas liv imidlertid ligger i overhalingsbanen, så er det ikke noget, der går ud over det nye familieliv i Kolding.

”Troels synes heldigvis, at det, jeg laver, er utroligt spændende, og Hollie har jo altid været vant til, at jeg havde et meget fleksibelt arbejde og var meget i TV. De første par gange hun mødte Troels, og han senere skulle på arbejde, spurgte hun sågar, om vi ikke lige skulle tænde for fjernsynet for at se ham”.

Macha Vang
Foto: Emma Marie Thomsen


Rollen som en af Danmarks største influencere

Mens stemningen omkring Maschas familieliv og de nye tider i Kolding er fyldt med positive ytringer, så er det en anden tone, når snakken falder på bloggerlivet og de op- og nedture, som vores hovedperson har oplevet i efterhånden mange år i rampelyset. Her kan hun både berette om de positive sider ved at være så eksponeret, som hun er. Men i særdeleshed også nogle af de ting, som hun i dag synes er galt med bloggermiljøet.

Jeg nåede til et punkt, hvor jeg faktisk overvejede, om det var den rigtige branche jeg befandt mig.

”En speciel historie står klart i erindringen. Der var en årrække, hvor jeg følte, at mit arbejde langt henad vejen var blevet for overfladisk. Derfor begyndte jeg på min blog og Instagram at lægge en del opslag op angående mobbeofre, hjemløse og nogle af de udfordringer, som man har i Afrika. Det gjorde jeg, fordi jeg mente, at det var en vigtig sag, men også fordi, at jeg havde en stemme i debatten og et stort publikum. Det var ret vigtigt for mig at kunne udbrede den viden. Men jeg mistede følgere på det. Det virkede sådan, at hvis problemerne ikke foregik i Danmark, så vendte mine følgere det blinde øje til. Det blev jeg faktisk ret skuffet over. Jeg nåede til et punkt, hvor jeg faktisk overvejede, om det var den rigtige branche jeg befandt mig i.

Det har også gjort, at Mascha Vang i dag i højere grad end tidligere er bevidst om, hvad hun deler på de sociale medier, og hvad hun vælger at holde for sig selv. Ikke kun på grund af det økonomiske incitament, der er i at have mange følgere. For så havde hun blogget på en anden måde, end hun gør i dag. Men primært på grund af de knubs, som hun har fået igennem sin karriere. Senest i forbindelse med Black Lives Matter-kampagnen.Jeg har bevidst holdt rigtig meget igen med at kommentere på noget som helst angående covid-19. Jeg har ikke længere psyken til at få kastet alt muligt i hovedet. Men det paradoksale ved det hele er, at det har jeg også fået kritik for. Jeg fik at vide, at jeg var racist, fordi jeg ikke delte en sort firkant.

Alligevel var der dog i starten af året en debat, som Mascha Vang kastede sig hårdt ind i. Her var det nemlig Fie Laursen, der gik ud og talte i positive vendinger om det at sugar-date. Noget man ikke kan være bekendt, når man har så unge følgere, hvis man spørger Mascha Vang, der dårligt kan få ordene ud af munden i ren forargelse.

”Det, Fie gør, er så grundlæggende forkert. Nærmest skrækkeligt. Hun har så unge følgere, der ikke selv nødvendigvis har lært at kunne skelne mellem, hvad man skal tage ind, og hvad man ikke skal. Fie er trods alt et idol for mange unge piger og måske især dem, der, ligesom Fie selv, har haft en skrøbelig barndom. Og når Fie så går ud og reklamerer for noget, der ligger så tæt opad prostitution, så ringer alle alarmklokkerne. Det kan jo skade de mennesker, som hun når ud til. Der har vi som influenter, og branchen i sin helhed, for stort et ansvar til, at vi kan gøre sådan noget.

Læs også: Nikolaj Stokholm – “om lidt finder I ud af at jeg ikke kan en skid”


Karrierevejen fra reality til selvstændig erhvervsdrivende

Netop blogger- og influencerbranchen har Mascha igennem tiden gjort sit for at påvirke. Det skete blandt andet, da hun i 2014 går ud af virksomheden Bloggers Delight, der på det tidspunkt var Danmarks eneste blogger-bureau. Det gjorde hun for i stedet at stifte sit eget, firmaet Blogly. Årsagen var ganske simpel.

”Jeg mente, jeg kunne gøre det bedre. For at være helt ærlig, så følte jeg ikke, at vi blev taget alvorligt som bloggere. Der var jo folk, der glædeligt reklamerede for en shampoo, hvis de bare fik lov at beholde flasken. Så kender man ikke sit værd, og det var dét, som jeg ville ændre.”

Blogly gik hen og blev en millionforretning. Foruden sig selv havde platformen også prominente bloggere som Julie Zangenberg og Claudia Rex i folden. I løbet af ganske få år nåede Blogly at etablere sig selv som en reel konkurrent til Bloggers Delight, og virksomheden kunne da også præsentere et overskud på mere end to millioner kroner i 2016. Alligevel valgte Mascha at sælge bloggernetværket til konkurrenten året senere. Dette var blandt andet for at få mere tid til familien, men foruden det, så var det lysten til at prøve noget nyt, der gjorde udfaldet.

Læs også: Mahamed Habane – En ukontrolleret, succesfuld karriere

”Jeg var mæt. Jeg havde bevist overfor mig selv, at jeg kunne gøre det. Og så måtte der egentlig gerne ske noget nyt. Sådan er det ofte, synes jeg.”

Hovedpersonen har dog aldrig været i tvivl om, hvad hun skulle. Mens hun sidder ganske tilbagelænet i sofaen, fortæller hun, at det ikke nødvendigvis er tilfældigheder, der gør, at hun i dag kan skrive radiovært, model, blogger, designer og selvstændig på CV’et. Der har nemlig altid været en plan om at ende der, hvor hun er i dag.

”Siden jeg var med i Villa Medusa og Paradise Hotel, har jeg vidst, at jeg skulle være influencer og selvstændig. Alt det, jeg har deltaget i, er noget, som jeg har gjort med en bestemt hensigt. Men jeg kunne jo ikke fortælle det til nogen. Min branche eksisterede ikke dengang. Hvis jeg fortalte det til nogen, ville de have troet, at jeg var sindssyg. Det forstår jeg egentlig godt.


 1. Hvis du ikke var blevet influencer, så var du blevet?
  Politiker eller rejseguide

 2. Hvis du skulle give 20-årige Mascha Vang et råd, hvad var det så?
  Fuld fart frem. Lad være at se dig tilbage

 3. Det bedste ved det, du laver?
  At jeg kan tilpasse min egen hverdag. Men sådan er det nok med mange selvstændige

 4. Det bedste, du har gjort for dig selv?
  At købe min lejlighed i København

 5. Det værste, du har gjort for dig selv?
  Jeg spekulerer for meget