Foto

Fra studerende til selvstændig: Jonas lever af sin hobby

Jonas Bonde studerede multimediedesign på Erhvervsakademi Zealand, og i dag lever han af hans hobby som fotograf. For ham blev uddannelsen det endelige springbræt til livet som selvstændig.

Da Jonas Bonde var 19 år gammel, oprettede han sit CVR-nummer, og blev dermed virksomhedsejer i en ung alder. Siden er det gået stærkt for hans fotografiforretning, der i dag primært løser erhvervsopgaver for andre firmaer.


”Det kan være profilbilleder for virksomheder, portrætter af medarbejdere, produktbilleder og alt muligt andet. Jeg laver også multimediearbejde, hvor jeg vedligeholder hjemmesider, laver grafisk design og optimerer virksomheders sociale medier. Men det er primært fotografarbejde”, siger Jonas.


Det blev en flydende overgang fra studerende til selvstændig, da Jonas i 2019 blev færdiguddannet som multimediedesigner fra Erhvervsakademi Zealand. Allerede inden skolestart havde hans virksomhed udviklet sig fra en fritidshobby til et reelt arbejde. Dengang var det dog mest bryllupper og konfirmationer, han blev hyret ind som fotograf til.


”Bryllupper ligger for det meste i weekenden, så på den måde kunne jeg passe mit studie i hverdagene og arbejde i weekenderne”, siger Jonas.


Selvom det kan lyde stressende at skulle finde tid til både studiet og arbejdet, var uddannelsen heldigvis fleksibel, og Jonas fandt hurtigt en god løsning. Et par andre i hans klasse var nemlig også selvstændige, og ved at gå i studiegruppe med dem blev der også lidt højere til loftet, når det kom til skolearbejdet.


”Når vi skulle lave projekter, kunne jeg aftale med gruppen, at jeg måske kom lidt senere hen på dagen, fordi jeg havde en kunde. Det var der en god forståelse for, fordi de andre også selv havde dage, hvor de måtte passe deres arbejde”, siger Jonas.


Det blev da også med udgangspunkt i hans egen virksomhed, at Jonas afleverede sin afsluttende eksamen.


”Min afsluttende eksamen brugte jeg på at analysere min egen virksomhed. Jeg lavede markedsføringsplaner, SoMe-strategier og optimerede min hjemmeside. Jeg brugte egentlig mit afsluttende projekt som en overgangsfase til livet som selvstændig efter uddannelsen”.

Jonas Bonde
Foto: Jonas Bonde


Projekter på uddannelsen hjalp Jonas

På sin uddannelse som multimediedesigner på Erhvervsakademi Zealand arbejdede Jonas og hans klassekammerater for det meste i skoleprojekter, hvor de beskæftigede sig med den samme case over en længere periode. Udover den teoretiske viden har den projektorienterede måde at uddanne sig på givet ham en god ballast til at begå sig som selvstændig fotograf. I stedet for at arbejde med opdigtede cases blev det mere virkelighedsnært, når han skulle løse opgaver for rigtige virksomheder.


”Vi fik lov til at have den her kundekontakt, hvor vi lavede projekter, der ikke bare var til opdigtede firmaer. Hele det her aspekt med at lave noget, som er virkeligt, og ikke bare noget vi leger, har jeg virkelig kunne bruge til meget i mit nuværende arbejde”, siger Jonas.


Kundekontakten under uddannelsesforløbet har da også givet pote for det unge fotograftalent.


”Jeg har stadig kunder i dag, som jeg løste opgaver for i forbindelse med min uddannelse. Fordi uddannelsen er så praksisnær, har jeg kunne beholde mine kontakter”. 

Læs også: Christian Degn – jeg havde svært ved at finde mig selv


Fået et job, men mistet en hobby

Selvom Jonas Bonde elsker, at han i dag kan leve af sin hobby, har livet som selvstændig alligevel kostet ham dyrt. For hvad der startede som en fritidsinteresse, er i dag blevet hans arbejde. Det betyder, at han ikke længere har tid til de sjove projekter, som han havde engang.


”Det her med at tage en søndagstur ud i byen og bare tage lidt sjove billeder eller gå ud i skoven og fotografere gør jeg ikke længere. Jeg har mistet overskuddet. Det kan godt gøre mig lidt ked af det, men til gengæld laver jeg rigtig mange andre spændende projekter, som jeg tilmed bliver betalt for. Det er jo fantastisk”, siger Jonas.


At være sin egen chef kan også trække en række andre udfordringer med sig. Man skal selv tage initiativ til at gøre alt – også det kedelige. For Jonas er det vigtigt, at man selv er bevidst omkring sine valg, og at man hurtigt finder sine svagheder, på den måde er det nemmere at arbejde med dem.


”Jeg er blevet bedre, men jeg kan stadig mærke, at jeg nedprioriterer visse ting – regnskab for eksempel. Det er også en af grundene til, at jeg bruger penge på et kontor. Jeg kunne godt arbejde hjemmefra, men jeg ved også, at jeg ikke kommer nogle vegne på den måde. Jeg har behov for at kunne ”tage på arbejde””, siger Jonas.


Fremtidsdrømme

Jonas klager ikke. Selvom han ikke hiver en direktørløn ud til sig selv hver måned, er det bedre end SU, vil han gerne erkende. Men som enhver driftig iværksætter, har han selvfølgelig også drømme og mål for fremtiden, også selvom han har lidt svært ved at sætte ord på dem.


”Jeg vil gerne kunne hive en fin månedsløn ud til mig selv og have mulighed for at kunne købe et nyt kamera en gang imellem. Men det er faktisk også der, jeg er ved at være. December måned har været den bedste måned for mig nogensinde. I fremtiden vil jeg gerne have en lille butik eller en webshop, hvor jeg kan sælge et fedt produkt, men nærmere kan jeg ikke komme det lige nu”, siger Jonas.

Læs også: Fra studerende til egen virksomhed