Har du taget kontrollen over din fremtid?

Forsikringer, a-kasser og fagforening… Det kan føles som en jungle at navigere rundt i. Du er muligvis netop flyttet hjemmefra, og dine forældre sidder ikke klar til at hjælpe dig. Men frygt ej! Her får du en guide, som hjælper dig med at forstå den kedelige del af voksenlivet, og som vil gavne dig i arbejdslivet eller hvis du skulle stå uden et arbejde.

Fagforening
Hvis du altid har hørt svalesangen ’en fagforening hjælper, når du er i job, og en a-kasse hjælper, når du mister dit job’, kan en fagforening for en studerende virke unødvendig. Selvom dit arbejdsliv muligvis ligger flere år ude i fremtiden, så er det vigtigt at vide noget om fordelene ved et medlemskab allerede nu.

Det kan især være en rigtig god idé, hvis du har et studiejob. En fagforening kan svare på spørgsmål om løn, pension og ferie, og det er selvom, at du kun arbejder på deltid eller er timelønnet.
Ligesom det gør sig gældende ved a-kasser, har også fagforeninger tilbud specifikt rettet mod studerende. Flere forskellige fagforeninger tilbyder desuden gratis medlemskab til studerende.

Som medlem af en fagforening følger en række fordele, når man er studerende. Det kan bl.a. være forsikring til studerende (f.eks. indboforsikring og ulykkesforsikring m.fl.), som virker irrelevant og som man ikke lige tænker over, men som i virkeligheden kan være nødvendigt at have. Derudover får du rabat på studiebøger og studierelateret kurser.


A-kasse
Når du en dag befinder dig på arbejdsmarkedet, så stiger vigtigheden af a-kassen. Den fungerer som dit sikkerhedsnet, hvis du en dag skulle blive afskediget og stå uden job og dermed også uden fast indkomst.

Din a-kasse vil sikre dig en månedlig ydelse, og agerer forsikring mod, at du ender på kontanthjælp. Du risikerer på intet tidspunkt at stå uden indkomst, så det skulle derfor være med til at give en ro på arbejdsmarkedet.

For studerende er det oftest gratis at være medlem af en a-kasse. Den månedlige udbetaling fra a-kassen i forbindelse med arbejdsløshed bliver kun aktiveret, hvis du allerede har været medlem i 1 år.

Hvis man er nyuddannet, og ikke med det samme finder sit drømmejob, kan du allerede dagen efter din sidste eksamen modtage dagpenge, såfremt du har været medlem af a-kassen i mindst 1 år forud for din sidste dag på studiet.

Du kan melde dig ind allerede i dag.


Tre gode råd til den dovne læser.
1. Er du ikke medlem af en fagforening, bør du kraftigt overveje at blive det. Gratis fagforening koster…..ingenting.

2. Er du allerede medlem af en fagforening, kan det være en fordel at kontakte denne, da de muligvis ligger inde med gode fordele til dig som studerende.

3. Overvej om du vil være medlem af en tværfaglig eller en brancheorienteret fagforening, som har fokus inden for dit fagområde.