Hvor mange kalorier er der i en øl?

Mange mennesker nyder en dejlig kold øl, men mange er ikke klar over, hvor mange kalorier der er i en typisk fadøl. En almindelig, mellemstor fadøl kan indeholde mellem 150 og 200 kalorier, og det er uden at medregne de snacks, du måske bestiller til den.


Øl er en gæret alkoholholdig drik, der er fremstillet af byg, malt og humle. Det er en af de ældste og mest populære drikkevarer i verden, der nydes af folk i alle aldre og fra alle kulturer.

Der findes mange forskellige øltyper, lige fra lette og forfriskende pilsnere til mørke og kraftige stouts. Alkoholindholdet i øl varierer også, idet nogle øl kun indeholder så lidt som 2 % alkohol i volumen (ABV) og andre med op til 12 % ABV.

Øl serveres traditionelt i et glas eller krus og kan nydes alene eller sammen med mad. Det er også en populær ingrediens i mange cocktails, som f.eks. den klassiske ølcocktail, Michelada.

Uanset om du er tilhænger af lette lagersorter eller mørke stouts, der er en øl til alle, som alle kan nyde. Så løft et glas og skåler for en af verdens mest elskede drikkevarer! Skål!

Læs også: Brune værtshuse i Kolding

Hvordan producerer man alkoholfri øl?

Bryggerierne har udviklet en række metoder til at fremstille alkoholfri øl. En almindelig metode er at tilsætte stivelse til bryggen, som derefter nedbrydes til alkohol og CO2 af gær. En anden teknik er at anvende vakuumdestillation til at fjerne alkoholen efter gæringen.

Alkoholfri øl indeholder stadig en vis mængde alkohol, men normalt mindre end 0,5 % alkoholprocent. Nogle alkoholfrie øl fremstilles ved hjælp af en brygningsproces, som ikke tillader udvikling af alkohol, f.eks. flashpasteurisering. Alkoholfri øl kan også fremstilles ved gæring med en gærstamme, der ikke er i stand til at fremstilling af alkohol, f.eks. brygning med en Kveik-gærstamme.

Alkoholfri øl har en lang historie. I middelalderen blev mange øl brygget uden humle, da humle endnu ikke var tilgængelig i Europa. Disse brygninger blev ofte kaldt “småøl”, da de havde et lavere alkoholindhold end andre øl fra den tid. I det 19. århundrede opstod der mange afholdsbevægelser i Europa og Nordamerika, som gik ind for afholdenhed fra alkohol. Disse bevægelser førte til udviklingen af “near beer”, som var en øl med lavt alkoholindhold, der smagte som almindelig øl.

Alkoholfri øl bliver ofte kritiseret for sin smag, da den brygningsproces, der anvendes til at fjerne alkoholen kan også fjerne noget af smagen. Der findes dog mange mærker af alkoholfri øl, som har fået positive anmeldelser for deres smag. Nogle alkoholfrie øl er endda brygget med ekstra humle for at kompensere for tabet af smag.

Kalorier: Alkoholfrie øl har generelt færre kalorier end almindelige øl. De fleste mærker af alkoholfri øl har omkring halvt så mange kalorier som almindelig øl.