Merete Søby

Merete Søby: “Vi har ikke råd til, at så mange dygtige kvinder ikke kommer i spil”

KMD-direktør, Merete Søby, blev direktør som 33-årig, mens hun var gravid med tvillinger. I dag er hun en engageret fortaler for flere kvinder i toppen af dansk erhvervsliv og mere mangfoldighed i virksomhederne.

Merete Søby underskrev kontrakt som administrerende direktør for Hitachi, da hun som 33-årig var højgravid med tvillinger. Under sin tid hos Hitachi voksede virksomheden til at have en omsætning på 350 millioner kroner, inden hun tidligere i år skiftede til KMD.

Her er hun i dag chef for Data Driven Solutions og 600 ansatte i landets største IT-virksomhed.
Selvom titlerne som erhvervskvinde og mor kan lyde krævende, så er det ifølge Søby blandt andet rollen som mor, der gør, at hun kan præstere på arbejdet.


“Jeg vil sige det sådan, at hvis jeg ikke havde mine børn at gå op i, så vil jeg heller ikke kunne præstere de resultater på arbejdet, som jeg gør. Det er fundamentet derhjemme, der gør, at jeg kan koncentrere mig fuldt ud om at være effektiv på arbejdet”, siger Merete Søby.


Merete Søby anerkender, at der kan være visse udfordringer forbundet med at være både mor og erhvervsleder, og at der er tid med familien, hun må gå glip af. Men helt generelt føler hun ikke, at hun går på kompromis med noget.


“Selvfølgelig er der ting derhjemme, som jeg ikke kan være med til, og sådan er det. Men der er aldrig nogen, der er kommet til tops på deltid.”

Læs også: Martin Thorborg – “Tag det roligt”

Mere mangfoldighed i virksomhederne

Merete Søby er en ivrig fortaler for mere mangfoldighed på de danske arbejdspladser og blander sig gerne i den offentlige debat, når det kommer til spørgsmål om køn, ligestilling og erhvervsliv. Hun mener blandt andet, at for meget af den talentmasse, som er til stede i samfundet, ikke bliver udnyttet. Det kan være pga. skævvridninger i kønsfordelingen på arbejdspladserne.


“Jeg kan næsten ikke rumme, at vi har så mange dygtige mennesker gående rundt, kvinder i særdeleshed, som ikke kommer ordentligt i spil. Det synes jeg ikke, vi som samfund har råd til.”


Udtalelsen kommer ovenpå, at det kun er ca. 20 procent af de danske direktionsgange, der er besat af kvinder. Dette på trods af, at de danske kvinder for længst er kommet på lige fod med mændene, hvad angår uddannelse.


Netop denne skævvridning er ikke profitabel for hverken ligestillingen i samfundet eller virksomhedernes resultater på bundlinjen, mener Merete Søby.


“Helt generelt har jeg det sådan, at desto mere vi blander tingene, desto bedre løsninger laver vi også. Da jeg kom til Hitachi tilbage i 2008, lavede vi blandt andet en større omstrukturering, der betød, at vi ikke kun fik flere kvinder ind på arbejdet, men også betød, at vi i løbet af fem år firedoblede vores omsætning”, siger Søby.


Søby fremhæver, at det ikke udelukkende handler om få flere kvinder ind i toppen af erhvervslivet, selvom hun mener, at det er en vigtig start, da “mangfoldighed i toppen giver mangfoldighed i hele organisationen”.


For hende handler diskussionen også om at sikre en bred mangfoldighed på tværs af køn, alder og herkomst. På den måde kan virksomhederne nemmere skabe produkter, som afspejler det samfund, de skal leveres til.

“I KMD leverer vi løsninger til alle landets borgere, og det er både mænd, kvinder, unge og gamle, der skal modtage dem. Så når vi skal designe løsninger, skal vi kunne tænke som alle dem, der modtager vores produkt. Jo bedre vi er er til det, jo bedre bliver vores produkt.”

Læs også: Mascha Vang – Fra reality til serieiværksætter


Fleksibilitet betaler sig

Når snakken falder på spørgsmålet om flere kvinder i erhvervslivet, møder man ofte diskussionen om, hvorvidt kvinder kan nå til tops samtidig med, at de får børn. Merete Søby anerkender, at det kan være en udfordring for nogen, og hun har også selv ventet med at få børn, til hun var nået til tops. Men hun mener ikke, at moderrollen forhindrer kvinder i at levere resultater. Hverken for hende selv eller hendes medarbejdere.


“Jeg har haft mange kvindelige medarbejdere, der fik børn, mens de var ansatte. Det har aldrig nogensinde gået ud over deres effektivitet eller de resultater, som de har skullet levere. Tværtimod har jeg faktisk oplevet, at mine ansatte i de perioder var mere fleksible, når det kom til arbejdet. Om man arbejder klokken 14.00 eller 20.00 er jo i sig selv ligegyldigt.”


Det vigtige for Merete Søby er, at man møder sine medarbejdere der, hvor de er. Den rummelighed, man viser, vil nemlig betale sig tilbage.


“Generelt tror jeg, at det handler om at blive anerkendt. Hvis mine medarbejdere føler, at der bliver taget hensyn til den situation, de står i, så tror jeg også på, at de har en større velvillighed til at knokle røven ud af bukserne.”


Den holdning er dannet gennem Søbys egne erfaringer. Da hun startede i Hitachi for 12 år siden,  oplevede hun på egen krop, hvordan hun fik skarpe ordre om at tage hjem og passe familien, såfremt hun ikke havde arbejdsopgaver, der gjorde hendes tilstedeværelse nødvendig.


“Jeg kan huske, at jeg nogle gange har siddet på kontoret tidligt på eftermiddagen, hvor min daværende chef er kommet ind på kontoret og sagt ‘kan du så se at komme hjem og passe dine børn’. Det var en ufattelig rar fornemmelse at vide, at min chef altid havde min ryg.”

Personlighed frem for kompetencer

Når Merete Søby som KMD direktør rekrutterer medarbejdere og danner nye teams, har hun øje for at skabe mangfoldige konstellationer, hvor rummelighed og fleksibilitet er kerneværdier. Derfor er det heller ikke karakterer eller faglige udmærkelser, som Søby først kigger efter, når hun indkalder til jobsamtaler.


“Selvfølgelig er en god uddannelse vigtig, men dannede mennesker har vi så mange af i Danmark. Når dagen er omme, er det er din personlighed, der gør, at du skiller dig ud fra mængden. Det er dén, der kommer først og dernæst dine kompetencer. Hvis du har den rigtige indstilling til tingene, så kommer du rigtig langt på din karrierevej. Men det bliver ikke serveret på et sølvfad for dig, for det kræver hårdt arbejde.”

Læs hele udgaven af Ufiltreret her