På praktikjagt med en plan

Sofus Lambach havde en klar idé om, hvilke virksomheder han skulle forsøge at sælge sig selv til, da Erhvervsakademi Aarhus holdt Company Days. Han nåede dog aldrig hele vejen rundt.

Det minder om speeddating. De finder ikke deres kæreste i dag, men hvis kemien ikke er der første gang, de mødes, så bliver der næppe et besøg nummer to. Sådan er det også for Sofus Lambach. Han vandrer frem og tilbage i foyeren i et par minutter og skuer ud over det, der mest af alt ligner en rodebutik.


Virksomheder fra hele landet er stimlet sammen til Company Days ved Erhvervsakademi Århus for at være finde deres kommende praktikanter. Imens gør de studerende alt, hvad de kan, for at sælge sig selv bedst muligt.


”Jeg håber mest af alt på, at jeg bare bliver mere afklaret med, hvor jeg skal sende min endelige praktik-ansøgning hen, når vi er færdige med dagen”, siger Sofus.


Læs også: Sådan laver du den gode ansøgning


Normalt har de studerende på erhvervsakademiet en hel eftermiddag til at charmere sig ind på lige præcis dén virksomhed, som de helst ser sig selv bruge 10 uger af deres kommende semester hos. Men ikke i dag.


På grund af coronasituationen er eleverne blevet spredt udover eftermiddagen, så Sofus har 20 minutter til at nå hele vejen rundt til de virksomheder, han på forhånd har udset sig. 10 minutter inden Sofus’ tid begynder, har han dog ikke fundet de stande, han skal besøge.

”Jeg ved endnu ikke, hvor de befinder sig. Jeg håber bare, jeg når hen til dem. Tiden er presserende”, siger Sofus.


Klokken 14.40 får Sofus og de andre medstuderende lov til at gå ind til virksomhederne. Sofus går hvileløst rundt og spejder efter de virksomheder, han har udset sig. Men det er ikke nemt.


”Hej Sofus, jeg har en virksomhed, der mangler én at snakke praktik med”, indskyder en ansat på erhvervsakademiet.


Virksomhederne er spredt ud i hjørnerne af skolens lokaler. De studerende står i midten af det hele og kigger rundt efter ledige virksomhedsstande. På sin vis minder det meget om et supermarked, hvor kunderne ikke helt ved, hvilke varer de er på udkig efter.


Sofus vælger at tage en snak med virksomheden, der er med over en forbindelse på computeren. Sofus har hænderne i lommen og er helt stille, da han får forklaret, hvad virksomheden beskæftiger sig med.


”Søger I en praktikant til indholdsproduktion?” spørger Sofus.


”Det gør vi desværre ikke nej – men vi har meget andet at tilbyde”, bliver der sagt fra computerskærmen.


Umiddelbart ville det virke naturligt, hvis samtalen stoppede der. For det er indholdsproduktion, som Sofus er god til. Det gør den dog ikke. Sofus fortsætter med at spørge ind til virksomheden, der glædeligt svarer efter behag.

”Det er svært med small talk. Især når jeg skal vise den bedste side af mig selv”, siger Sofus.


Læs også: Fra balletdanser till energiteknolog


Videre går det. Sofus har travlt, hvis han skal nå hele vejen rundt til de virksomheder, han, inden vi gik i gang, havde håbet på at besøge. Han forlader lokalet, og går ud på gangen, da han endnu engang støder på en underviser fra skolen.


”Hej Sofus, jeg har en virksomhed herinde, som du måske kunne kigge på”, siger underviseren.

Denne gang takker Sofus nej. Praktikken er de studerendes første mulighed for at begynde og specialisere sig indenfor deres fag. Sofus skal have fundet den rigtige virksomhed nu.
Ude på gangen drejer han indad den første dør på venstre hånd, hvor der, ligesom i de andre lokaler i bygningen, står adskillige virksomheder på spring for at snakke med de studerende.


Men én ting er anderledes nu end tidligere. Sofus har fundet en af de virksomheder, han havde udset sig før, Montgomery, hvor han straks falder i snak med Anne Katrine Okholm Skole, der til daglig er Strategisk Kommunikationsrådgiver.  


”Faglige kompetencer kan tillæres, men personlighed er konstant. Derfor kigger vi som det første efter den personlige kemi. Hvis det spiller, så skal vi nok i fællesskab få styr på det andet. Men en god praktik-tid kræver at begge parter har det godt med hinanden, så vores primære fokus er på praktikanternes tilgang til andre mennesker”, siger Okholm Skole.


Med hænderne foldet bag ryggen kigger han på de fremmødte fra virksomheden. Sofus får snakket med medarbejderne fra Montgomery , der nikker, når Sofus spørger ind til, hvorvidt de søger praktikanter til indholdsproduktion.


Imens snakken går hos Sofus, er de resterende af de medstuderende ved at være færdige med at traske rundt. De 20 minutter er efterhånden gået, og selvom det var planen, at Sofus skulle nå længere rundt blandt virksomhederne, så gør det ikke noget.


”Det gør mig ikke så meget, Montgomery var vildt fedt. Jeg sender dem helt sikkert en ansøgning, og så bliver det spændende at se, om det kaster praktik af sig.”, siger Sofus.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.