Q&A med Lau Christensen fra Meresalg Marketing – ihærdig erhvervsdrivende under og efter en videregående uddannelse.

Livet som selvstændig kræver tid, hårdt arbejde og dedikation. Men kan det lade sig gøre at drive virksomhed ved siden af et fuldtidsstudie? Vi satte os ned med Lau fra Meresalg Marketing og tog en snak med ham om hans iværksætterejse, der startede på en videregående uddannelse.

Kort fortalt. Hvem er Lau Christensen?

Mit navn er Lau Christensen, og jeg er partner i Meresalg Marketing, som jeg har sammen med min kompagnon Andreas Thomsen. 

Jeg kommer fra en lille by i Sønderjylland, der hedder Løgumkloster, hvor jeg har haft en skøn barndom. 

Hvornår fik du øjnene op for iværksætteri? 

Efter min HHX-eksamen i 2013 valgte jeg at tage springet fra Sønderjylland til London for at arbejde hos en større dansk virksomhed. Oplevelsen – og det med at flytte hjemmefra til en så fremmed by som 19-årig – var både spændende og udfordrende.

London gav mig lyst til iværksætteri. Jeg mødte en dansk gut derovre, der fortalte mig om en iværksætteruddannelse i Kolding. Jeg husker skype-samtalen, jeg havde med SDU i Kolding fra min lille 15kvm lejlighed i Queensway. Jeg var fanget med det samme. Jeg sagde mit job op i London for at vende snuden retur mod Kolding – hvor jeg lige forinden studiestart var på en kort ”dannelsesrejse” – en backpacker-tur rundt i Australien. Her fik jeg for alvor lyst til at blive selvstændig – idéerne fløj simpelthen rundt i mit hoved. 

Indgangen til min lejlighed i London, Bayswater Rd. 10

Hvordan startede dit iværksættereventyr?

Tilbage i Kolding startede jeg på SDU. Første dag møder jeg Andreas Thomsen, der tilfældigt kommer i samme gruppe som mig i en iværksætterkonkurrence i vores introuge. Andreas går på en anden linje end mig på daværende tidspunkt, men vælger efter vores introuge og vores allerede på det tidspunkt gode samarbejde at rykke over på min linje, der hedder HA-ENIN. 

ENIN-linjen er udspringer fra den traditionelle HA (Erhvervsøkonomi red.), hvorfor det stadigvæk er en økonomisk rettet uddannelse, dog med entreprenante fag og praktikplads. Praktikpladsen er især det, der adskiller uddannelsen fra andre HA-retninger.  Det var nemlig obligatorisk at finde en praktikvirksomhed, man hver onsdag skulle arbejde hos igennem hele uddannelsen. 

Jeg husker, at jeg søgte flere steder, men jeg fandt ikke det rigtige match. Set i bakspejlet var det måske heldigt, da det i stedet motiverede mig endnu mere til at gå egne veje. Jeg søgte disposition til at starte i praktik i min egen virksomhed, trods den principielt ikke rigtig fandtes endnu. Det lykkedes heldigvis.

Virksomheden kom – og det gjorde den allerede ret hurtigt efter. Andreas og jeg begyndte for alvor at tale forretning, og lige pludselig var der ikke langt fra en idé til, at ”nu er vi altså i gang”. En dag kommer Andreas til en forelæsning og fortæller, at han har købt domænet designkataloget.dk… mere skulle der ikke til, jeg var på!

Og i øvrigt – vi blev nummer 3 i iværksætterkonkurrencen, hvor vi vandt et gavekort til Bowl’n’Fun, som vi aldrig fik brugt…

Hvad lavede Designkataloget?

Vi startede Designkataloget, som var en webshop der solgte boliginteriør – alt fra nips til møbler. Vi havde nul erfaring med at være selvstændige, så vi søgte lynhurtigt netværk og sparring. Via House of Innovation i Kolding blev vi en del af et super fedt miljø, hvor andre dygtige iværksættere sad – også nogen med langt mere erfaring, end vi havde. Og det var perfekt, for så kunne vi virkelig slubre alt den guld og viden til os, som de allerede havde gennemgået. 

Blev Designkataloget en succes? 

Designkataloget blev aldrig en økonomisk succes, men en succes forstået på den måde, at vi fik en masse vigtig læring med os, men heller ikke satte nogle penge til. Selvom der gik en måned, før vi fik første ordre i butikken, fik vi godt gang i hjulene og solgte Designkataloget fornuftigt videre. 

Beløbet blev efterfølgende brugt til at købe anparter i Meresalg Marketing. Altså virksomheden, som vi også arbejder med den dag i dag. Dette er tilbage i 2016. Ligeledes blev Meresalg Marketing også min praktikplads efter salget af Designkataloget.

Det nye hold, fra Venstre: Lennart, Andreas & Lau i vores nye lokaler 

Hvad er Meresalg Marketing?

Meresalg Marketing er startet af min bror Lennart Christensen. Lennart, Andreas og jeg begynder i 2016 at arbejde sammen, og vi har store planer. I princippet var Meresalg startet ud som et webbureau. Min bror byggede flotte hjemmesideløsninger, og Andreas og jeg kom ind med en kæmpe passion for SEO – og ikke mindst nogle elementære læringspunkter fra Designkataloget-projektet, som vi kunne bidrage med i Meresalg fra dag 1 af. 

I 2 år arbejder vi godt sammen, bygger på, lærer nyt og bliver alle klogere. 

Ved årsskiftet til 2019 går vi hver til sit, forstået på den måde, at Andreas og jeg køber min bror ud af Meresalg. Dette skete på en rigtig god måde, hvilket jeg naturligvis er taknemmelig og glad for, eftersom det trods alt er min bror, aftalen skulle laves med. Lennart er den dag også selvstændig, og vi har stadigvæk et tæt samarbejde. 

Hvilken omstrukturering medførte ejerskiftet?

Efter rotationen i virksomheden begyndte Andreas og jeg for alvor at fokusere på, hvad vores forretning skulle gå ud på. Samme dag offentliggørelsen kom ud, lukkede vi webdelen ned hos Meresalg. Det betød også, at vi ikke tilbød hjemmesider længere, men 100 % fokuserede på det, som vi mestrede, brændte og stadig brænder for. SEO. 

I dag har vi 3 grene i forretningen, men det hænger alligevel super godt sammen. SEO, Linkbuilding og Affiliate Marketing. 

Kan du fortælle mere om Meresalgs aktiviteter?

SEO er vores primære konsulentforretning, hvor vi hjælper virksomheder med at rangere højere i Googles søgeresultater. 

Vi er kundens samarbejdspartner, der rådgiver og eksekverer på en SEO-strategi, vi mener er ”best-practice” inden for den enkelte case. Vi har igennem tiden vundet mange flotte førstepladser ude i Google, som vi naturligvis er stolte af – herunder: Herrecykel, cykel, kørekort, æggekoger, skridttæller… så som du nok kan fornemme, spænder det ret bredt.  

Linkbuilding er en essentiel indsats indenfor SEO. Der kan arbejdes med linkbuilding på rigtig mange forskellige måder, men for at forstå det, så se det som henvisninger. Gågade-eksemplet er godt: 

Forestil dig, at du besøger Aarhus gågade. Som ny i byen, søger du efter den bedste pizza i byen. Du spørger de 10 første forbipasserende, 7 af dem henviser til Pizza X og 3 henviser til Pizza Y. Som udgangspunkt vil du være tilbøjelig til at vælge Pizza X, eftersom den har et 70-30 favør i forhold til henvisninger. Men dykkes der ned i kilden bag henvisningerne, og det viser sig at de 7 som henviser dig til Pizza X, ingen relation har til Aarhus, men måske er 7 kinesiske turister, så vil de ikke have en jordisk chance for at give dig et autoritært svar, men hvorimod de 3 andre, der pegede på Pizza Y, har boet i Aarhus hele livet og alle med faglige uddannelser inden for gastronomi og mad. 

Så autoriteten i henvisningen betyder også en del i forhold til din linkstrategi, og har i sidste ende også indflydelse på en hjemmesides placering på Google – men husk på, der er mange hundrede ranking-faktorer derude. 

Jeg håber, den pædagogiske forklaring gav mening… 

Sidstnævnte (affiliate red.) har for alvor fået lov at blomstre i de seneste to år. Både Andreas og jeg har en interesse i affiliate marketing, og hvordan denne effektive kanal kan benyttes til at skabe traction og salg. Vi bruger vores egen medicin (SEO) til at vækste en række interne projekter (herunder gavehylden.dk). 

I 2020 havde vi lige knap 800.000 besøgende fordelt på disse interne sider, og vi flyttede omsætning for knap 5 mio. kroner. Disse tal, forventer vi, vækster yderligere i fremtiden. Affiliate er samtidig med til at danne en solid grobund for vores konsulentforretning, og det gør os ligeledes til en langt mere skalerbar forretning, eftersom vi har flere stærke forretningsområder. 

Som prikken over i’et ejer vi 20% af et vinfirma, der importerer italiensk kvalitetsvin, der sælges til restaurationer og vinsmagninger. Firmaet hedder VINNU, og er mest af alt en investering med hjertet på grund af en stor forkærlighed for god vin, men naturligvis også fordi, der ligger en masse godt netværk i vin. Størstedelen af vinene har vi eksklusivret på at sælge herhjemme i DK. 

Andreas Thomsen og Lau Christensen

Du studerede som nævnt ved siden af arbejdet som selvstændig. Hvordan vil du beskrive det at drive forretning ved siden af et fuldtidsstudie?

Hele den her rejse begyndte som nævnt tilbage på studiet i Kolding. Jeg færdiggjorde min uddannelse, Andreas droppede ud – og det beskriver måske også lidt forskellen på ham og mig. Den ene vej er ikke mere rigtig end den anden, men det understreger blot, at der ikke er en to-do for, hvordan man bliver selvstændig. Man finder sin egen vej. 

Dog vil jeg gerne understrege, at det kan give rigtig god mening at starte selvstændigt under studiet. Man er højst sandsynlig ung, har ikke så mange udgifter og lever generelt ikke så dyrt. Ydermere har man rigtig meget fritid, idet mange videregående uddannelser inkluderer meget selvstudie, så er man god til at strukturere sin tid og har selvdisciplin, kan man komme langt med en forretning under uddannelse. Og allervigtigst har man sin SU og et kompetent netværk via undervisere, virksomheder, der er tilknyttet uddannelsesstedet og medstuderende. 

Har du et godt råd til folk, der overvejer at starte selvstændigt?

Jeg tror, det bedste råd, som både Andreas og jeg kan give med videre til andre, der ønsker at starte op selvstændigt, er, at man ikke behøver at være så bekymret for, om ens idé er god nok. Tanken om at skulle opfinde den dybe tallerken skræmmer rigtig mange fra at hoppe ud i en drøm, men er du passioneret, synes det er sjovt at stå op hver dag og ikke er bange for at arbejde flere timer end konkurrenten, har du et rigtig godt udgangspunkt. Og som krølle på den – vær aldrig bange for at gribe knoglen og ringe dygtige sparringspartnere og lignende op eller at sende en mail for at få inputs eller hjælp. Tager du dig tid, og er du velovervejet i din kontakt, kan du få hul igennem til nogle, der er langt dygtigere og længere end dig selv… og lykkes det, er det bare med at spidse øre og skrive guldkornene ned. 

Senest er Lau (september 2021) rykket til Spanien med sin kæreste for at arbejde remote.

Mød Meresalg: https://www.youtube.com/watch?v=6TcDJAwHWjI