Randers er ikke synonym for Mokai

Christian Brøns (V) var kun 27 år, da han overtog rollen som Viceborgmester. På trods af den unge alder, ser han frem til at tage ansvar for det lokalsamfund, der har dannet rammen om hans liv. Han forholder sig både til fordommene om Randers, men kigger især på mulighederne.

Christian er muligvis det, man kalder en ægte randrusianer. Han er aldrig flyttet længere end halvanden kilometer væk fra barndomshjemmet, og for ham har Randers potentialet til at blive en af Danmarks bedste studiebyer.

”Jeg elsker størrelsen på Randers. Byen er stor nok til, at der er et bredt udvalg af oplevelser og muligheder. Samtidig er den lille nok til, at man har et sammenhold, og man kender folk, man møder på gaden,” siger han.

Christian er naturligvis bekendt med de mange fordomme om hans hjemby. Men han synes ikke, at fordommene er et decideret problem. Han synes, det er uskyldigt, at Randers og Mokai ofte bliver nævnt i samme sætning.

”Der, hvor Randers havde problemer, var i 90’erne. Der var en bølge af vold, hvor Randers blev kendt som ’voldens by’. Det var et regulært problem, og det tror jeg havde en afskrækkende effekt for folk. Men det har byen kommet til livs, så det er slet ikke et problem mere. Derfor synes jeg, at Mokai er uskyldigt,” siger Christian Brøns.


Fordommene bliver gjort til skamme
Han har haft mange århusianske venner, der også er blevet smittet af de sociale medier, der har spredt rygterne om randrusianers tilhørsforhold til Mokai, Shox og scootere.

”Det, der er sjovt, er, når man får dem overtalt til at komme med til Randers. Så falder alle fordommene til jorden. Og så er det faktisk de fleste, der synes, at det er en skøn by og et skønt sted at være, og det bliver et sted, som overhovedet ikke minder om de forestillinger, de havde,” siger han.

Christian tror i virkeligheden, at man skal trække lidt på skuldrene i stedet for at blive fornærmet over fordommene. Han plejer i hvert fald selv at trække på skuldrene, når folk ikke formår at holde sig fordomsfri inden et besøg til byen.

”Jeg tror faktisk, at hvis man kigger på Mokaistatistikkerne, så bliver der solgt flere Mokai i Århus end i Randers,” siger han med et smil på læben.

I forlængelse af det, når Christian lige at sige, at han foretrækker Breezer frem for Mokai, og så har han hverken ejet en scooter eller et par Shox sko.

En studieby med potentiale
Ifølge Christian Brøns har Randers stort potential som studieby. Hvis man tager de økonomiske briller på, nævner han blandt andet den økonomiske gulerod ved at bo i Randers. Det er markant billigere, end det er i de omkringliggende storbyer.

”Der er ikke tvivl om, at det ikke er nogen fest at være på SU, så i Randers slipper man altså for at bruge hele sin SU på huslejen,” siger han kækt.

Samtidig prøver kommunen at etablere studiejobs i byen. Målet er at skabe fagligt relevante studiejobs, så byens studerende kan kombinere lønsedlen med relevant erfaring på arbejdsmarkedet.

”Vi går forrest som myndigheder, i forhold til at vi gerne vil give de studerende nogle ekstra kompetencer, når de studerer i Randers,” siger Christian.

Til sidst opfordrer Christian nye studerende til at melde sig ind i en forening. Ifølge ham giver det nytilkomne studerende en chance for at skabe sig et netværk i byen. Især, hvis man kommer langvejs fra.