Den gode ansøgning

Sådan laver du den gode ansøgning

Det kan være svært at vide, hvad du lige præcist skal have i fokus til den gode ansøgning, når du søger studiejob eller arbejde efter endt uddannelse. Hvad vægter virksomheden, du søger hos, højest? Er det CV’et, karaktergennemsnittet, erhvervserfaring eller dine fritidsinteresser?

Det kan være svært at finde ud af, og måske ligger svaret i alle af de nævnte, men én ting er sikkert; det er umuligt at give ét entydigt svar. Derfor har vi nedenfor sammensat en guide til ting, du bør have fokus på, når du søger dit næste job.

Vi kan ikke love, at du får dit drømmejob, men vi kan love, at du er bedre klædt på til jobsøgningen end inden, du læste denne artikel.


Det kommer vi igennem i denne artikel

  • Step 1 – Læs stillingsopslaget nøje
  • Step 2 – Skil dig ud
  • Step 3 – Fokuser på virksomheden ­– ikke dig selv
  • Step 4 – Husk den røde tråd
  • Step 5 – Skær ind til benet
  • Step 6 – Læs din ansøgning godt igennem. Igen
  • Andre fifs til at komme foran i køen


Der er mange steps på vejen til den gode ansøgning. Det er ikke ensbetydende med, at lige netop du har behov for at implementere dem alle i din ansøgning. Du skal se denne guide som lige netop det, det er – en guide, der giver dig tips, tricks og idéer til, hvordan du lander jobsamtalen til drømmejobbet.


Step 1 – Læs stillingsopslaget nøje

Det lyder banalt, for selvfølgelig skal stillingsopslaget læses nøje, inden du sender den gode ansøgning. Realiteten er bare, at der her ofte er billige point at hente. Der er flere ting, du bør være opmærksom på, når du læser stillingsopslaget:

Hvilke fokusområder er centrale for virksomheden?

Hvad fokuserer virksomheden på? Er det uddannelse, erhvervserfaringen eller noget 3.? Hvad end svaret på det spørgsmål er, giver dig et fingerpraj mod, hvad du bør centrere din ansøgning om.

Hvilke ord benytter virksomheden?

Du kan kalde det buzzwords – i dette tilfælde ord, der benyttes i stillingsopslaget som centrale kvalifikationer eller kompetencer, virksomheden efterspørger. Et godt tip er at flette så mange af disse ord ind i din ansøgningstekst som muligt. På en naturlig måde. For guds skyld. Det skal ikke virke kunstigt, men derimod få dig til at fremstå som en seriøs og oplagt kandidat til stillingen.

Læs også: Merete Søby – “vi skal have flere kvinder i spil”


Step 2 – Skil dig ud

Når så selve skrivearbejdet til den gode ansøgning begynder, er det vigtigt, at du ikke blot ligner de andre. Det handler om – så vidt muligt – at skille din ansøgning ud. Det er en hårfin balancegang mellem at være spændende, frisk og ambitiøs og samtidigt fremstå seriøs. Men det gør bestemt ikke noget, at du skiller dig ud fra mængden – heller ikke i din ansøgning.

Det handler om at få arbejdsgiveren til at huske dig.


Step 3 – Fokuser på virksomheden – ikke dig selv

Tænk på, hvad virksomheden får ud af at ansætte dig i stedet for udelukkende at fokusere på, hvad du kan. Det er egentlig meget logisk, at de fleste ansøgninger fokuserer på, hvad du kan, for det er jo dig, der skal score en jobsamtale.


Men den gode ansøgning bør have mere fokus på, hvad virksomheden får ud af lige netop dine kompetencer. Det kan du sagtens forklare i din ansøgning og samtidigt fortælle, hvad du kan. Du vender bare formuleringen om, og i stedet fortæller, hvor og hvordan du giver virksomheden værdi.

Du skal sælge dig selv.

Step 4 – Husk den røde tråd

Åh hvor hørte du det ofte i dansk i folkeskolen, og hvor har du også hørt det ofte i opgaveskrivningen på din videre uddannelsesfærd. Men den er god nok. Det er også et vigtigt parameter i udformningen af den gode ansøgning. For at forblive interessant gennem hele din ansøgning er den røde tråd alfa omega. Det skal hænge sammen uden gentagelser, og det er faktisk nemmere sagt en gjort. Det kræver tid og tålmodighed.


Step 5 – Skær ind til benet

I tråd med Step 4, hvor den røde tråd er i fokus, handler step 5 om at skære den gode ansøgning helt ind til benet. Vi ved godt, at du har meget at sige, og hvem er mere fantastisk end dig? Du er ’the center of the univers’. Det er der ingen tvivl om. Men det kan du godt fortælle – kort og godt. Det kræver stor disciplin at skære sin ansøgning ind til benet, men gør dig selv den tjeneste at forholde dig kritisk til din egen ansøgning. Formulér dig kort, præcist og skarpt, så du har arbejdsgiveren med hele vejen.


Step 6 – Læs din ansøgning godt igennem. Igen

Det har du allerede gjort mange gange, hvis du har fulgt ovenstående steps. Men vi kan ikke understrege det nok: Læs din ansøgning godt igennem, før du sender den. Det er nogle gange forskellen på den middelmådige og den gode ansøgning.


Det handler også om det helhedsindtryk, du efterlader hos virksomheden. Hvis du har stirret dig blind på din egen ansøgning, kan du med fordel bede din samlever, familie eller andre bekendte om at læse den igennem. Det betaler sig.

Læs også: Fra IBA til international virksomhed


Andre fifs til at komme foran i jobkøen

Det handler i bund og grund om, at du skal snige dig foran i jobsamtalekøen, når du søger job. Ovenstående er en god rettesnor til at lave den gode ansøgning, men der er også andre ting, der hjælper dig godt på vej.

  1. Søg uopfordret. Det kan nogle gange være en fordel at søge et job, selvom der ikke findes et jobopslag. Du viser interessen for virksomheden, du søger udenom et væld af andre ansøgere, og det kan være, at du gør så positivt opmærksom på dig selv, at virksomheden opretter en stilling, den ikke havde inden. Du har intet at tabe!

  2. Ring virksomheden op inden eller efter sendt ansøgning. Igen. Det handler om at give dig selv en ’forlomme’ i jobsamtalekøen. Ring virksomhedens kontaktperson op med relevante spørgsmål. På den måde gør du opmærksom på dig selv, og giver du et godt indtryk, vil personen huske dig. Det viser, at du er initiativrig og har en reel interesse i stillingen.

  3. Skræddersy dit CV. Dit CV er uhyre vigtigt i din jobsøgning. Det er i høj grad det, der fortæller virksomheden, at du er relevant at tage i betragtning. Derfor er det også essentielt, at du skræddersyer dit CV, så det passer til den stilling, du søger.


Du kan finde flere gode råd til din jobsøgning her