Testpanelet tester: Aarhus’ bedste barer

Testpanelet tester: Aarhus’ bedste barer

Har du mod på en lidt anderledes baroplevelse? Vi skænker her en guide til steder, du kan besøge. Fra irsk pub over fransk cigarbar til jazzbar inspireret af 1930’erne. Aarhus har mere at byde på end Ceres Top.Tekst af Mads Hørkilde. Foto af Jacob Brønd og Anes Zizak

Mikkeller
På hyggelige Jægergårdsgade ligger Mikkeller Bar og Bottleshop. Indretningen er minimalistisk med autentiske borde og træbænke. I baren bliver man mødt af imødekommende personale med en enorm viden om de mange Mikkeller-øl. Her kan man roligt komme ned og få sig en god snak om øl – måske man endda kan lære en ting eller to. Hvis man smager en øl, man godt kunne tænke sig at købe, er der rig mulighed for det i Bottleshoppen, der er nabo til selve baren – det er smart. Mikkeller er en bar skabt til hipster-ølnørden, der gerne vil udfordres og som nyder godt selskab i afslappede rammer, hvor øllet er i højsædet. På Mikkeller er rammerne sat – her kan det perfekte billede til Instagram blive taget. I øvrigt skal det nævnes, at Mikkeller udelukkende spillede The Minds Of 99 under besøget – store pluspoint fra Testpanelet.  

Tir Na Nog
Den irske pub på Frederiksgade er måske det mest kendte sted på denne liste. Baren har efterhånden været en del af Aarhus’ barliv i mange år. Med interiør, der er 100 procent importeret fra Irland, og irsk folkemusik i højtalerne føles det nærmest som om, man er landet i Dublin. Pubben sælger sig selv som ”home away from home” for briter og irere. Derfor føles det helt naturligt, at det er en klassik irsk pint of Guinness, der er på menuen. Er man ikke til den karakteristiske irske specialitet, har Tir Na Nog et stort udvalg af både danske og internationale øl fra alle kendte producenter. Det overvejende engelsktalende personale er yderst imødekommende og ovenikøbet kompetente guider til en ølsmagning. Tir Na Nog egner sig godt til en aften med fodbold på storskærm, fadøl i glasset og en burger fra byens bedste burger joint på den anden side af gaden. Den irske pub samarbejder med The Burger Shack om en menu, der bestilles og nydes på hver sin side af Frederiksgade. Er man ikke til fodbold på storskærm, kan man komme til quiz og livemusik, som jævnligt afholdes på Tir Na Nog. 

Bonusinfo: Tir Na Nog betyder Land of Youth. Det kan man tænke lidt over. Skål.

Hantwerk
I et råt gammelt maskinværksted midt på Aarhus lystbådehavn ligger Hantwerk – lige dele lækker restaurant og innovativt bryghus. Har man en bedre stedsans end Testpanelet, da de var afsted, er Hantwerk meget nemt at finde nede på lystbådehavnen. I den gamle hal mødes man i entreen af de store tanke, hvor øllet er brygget og lagret. Det gamle værksted er delt i to etager. På overetagen sidder man ved mindre, runde og intime bord, mens man har udsigt ned til den store underetage, hvor langborde med træbænke udgør den simple indretning. På Hantwerk kan man foruden den nøje sammensatte menu fordybe sig i et utal af bryggeriets egne øl. Personalet i baren er godt klædt på til at guide dig gennem, hvilke øl der passer til maden. Hantwerk er det perfekte sted til en romantisk date for det ølelskende par eller stedet for manden, der har kvajet sig og skal redde forholdet. De lange borde inviterer samtidig til større selskaber og forretningsarrangementer. Med prislejdet på 299,- for 5 retter til deling og 60,- for de fleste hjemmebryggede øl får man virkelig noget for pengene.

Bonusinfo: De hjemmebryggede øl har kreative navne som Sådan er det bareEn tur i høet og Granfætteren. Sidstnævnte er brygget på lokalt gran fra Skejby.  

Erlings Jazz- & Ølbar
Erlings Jazz- & Ølbar er listens nyeste beværtning. Baren åbnede i november 2018 og har hurtigt udviklet sig til at være en af byens absolut hyggeligste nichebarer. Her flyder jazzen ud af højtalerne og øllet ud af hanerne. Indrettet som din mormors stue i midten af 30’erne med bløde sofaer betrukket med velour og gulnede lampeskærme, der bærer præg af et langt liv. Her føler man sig godt tilpas – især med en af barens mange specialøl i glasset. Udvalget er måske et af byens mest spændende, og man er sikker på, at man kan smage øl, som man aldrig har smagt før. Bartenderen fortalte os, at vi ville komme på en rundrejse i ølverdenen – det gjorde vi. Testpanelets citater som ”der er satme gods i”, ”det er godt nok én på opleveren” og ”de sidste to har været lidt specielle” fortæller om oplevelsen på Erlings. Baren er perfekt til en aften med vennerne. Hvis man er til jazz og øl, er Erlings som skabt til dig. Jazz- & Ølbaren er øllenes svar på en bland-selv slikbutik. 

Bonusinfo: En stout med navnet Treasure Island på hele 12% var aftenens højder med smag af kokostoppe fra bageren.

Mig & Ølsnedkeren
Her er det igen øllet, der er i højsædet. Et imponerende udvalg præger tavlen bag baren – her er det svært at vælge. Heldigvis kan du få lov at smage på den enkelte øl, før du bestiller en hel fadøl. Det er en fordel med priser, der varierer fra 60,- til 70,- og øl, der varierer i smag. Ølsnedkerens store lokaler midt på Mejlgade ændrer ikke på, at det kan være stort set umuligt at finde en plads, hvis man besøger den populære bar på en fredag eller lørdag aften. Akustikken på den todelte bar er ikke noget at skrive hjem om, og det kan være svært at føre en samtale, når baren er fyldt bristepunktet. Tænker man taktisk og besøger baren på en hverdagsaften, skulle hverken plads eller akustik være et problem. I så fald er Mig & Ølsnedkeren en ægte ølnørds våde drøm. Er du fra Nørrebro, og lider du af forfærdelig hjemvé i det kolde, mørke Jylland, burde et besøg hos Mig & Ølsnedkeren få stilnet din hjemvé. 

Testpanelet anbefaler i øvrigt flæskesvær som snack. 

Highlanders
Vi har allerede været en tur i Irland, da vi lagde turen forbi Tir Na Nog. Vi tager nu et smut til det skotske højland. Når man træder ind ad døren på Highlanders, er det som at forlade Aarhus’ gader for at træde ind på en klassisk pub i Glasgow. Det er lige før, man forventer, at der springer en rødhåret mand i kilt og med sækkepibe i favnen frem bag baren, når man bestiller en af deres mange øl. Hvis man mod alt forventning skulle have fået nok øl, så har man på Highlanders rig mulighed for at give sig i kast med noget af det fineste skotske whisky, man kan få fat i på disse breddegrader. Baren, som udefra ikke ligner noget særligt, og som man i en brandert nemt kan forbipassere, har store lokaler med behagelige sofaområder. Der er dog en risiko for, at de store lokaler kan virke rungende tomme, hvis man ikke lægger vejen forbi en aften med travlt besøg. Kom en dag, hvor der er livemusik. Der vil oftest være mange mennesker og god stemning på den skotske bar.

Bonusinfo: Samtlige øl koster en flad halvtredser.

Ris Ras Filliongongong
Er du til fransk cigarbar, så kom kom kom. Hvis du hader røg og får kvababbelser ved bare tanken, er Ris Ras ikke et sted for dig. Her bliver der nemlig røget smøger i stor stil. Den næste smøg kan passende blive tændt med den igangværende. Øllene er dog både røg og damp værd. Her får man et flydende udvalg fra hele verden. Velskænket med en kyndig forklaring til hver enkelt øl. Den lille bar på Mejlgade er tætpakket med sofaer og lænestole, mens man ved baren sidder på høje barstole. Her emmer det af Paris og fransk klasse krydret med rigtig gode priser. På Ris Ras får man ofte gode tilbud – fem flaskeøl for 100 kroner er værd at nævne. Tilbuddet er velkendt i Aarhus, og man skal være heldig at finde en sofa eller stol på den meget populære bar, som ikke har alverdens plads.