Kaffetest

Testpanelet tester: Instant kaffe

Mokka, det sorte guld og borgerspeed. Kært barn har mange navne, og kaffe er ingen undtagelse. I Danmark drikker vi meget kaffe, faktisk 20 millioner kopper om dagen. En stor del af de 20 millioner kopper er pulverkaffe. Pulverkaffe er en nem og hurtig måde at få stillet kaffetørsten på, men hvilken kaffe skal man vælge, når man er ved at falde i søvn over lektierne? Vi har prøvet otte forskellige pulverkaffer, og dem har vi vurderet på tværs af smag og pris for at finde vores favorit pulverkaffe.

Sådan gjorde vi

Vi har smagt på alle otte kaffer, dog har vi ikke drukket en hel kop. Efter hver kop har vi noteret de indtryk og smage, vi oplevede. Efter at have smagt alle forskellige pulver kaffer, har vi vurderet dem på en skala fra 1-5.


Vi har vurderet efter hvilken pulverkaffe, vi synes gav den bedste og mest autentitiske kaffeoplevelse til den bedste pris.


Alle kopper er blevet tilberedt efter de anvisninger, der står på pakken. Det vil sige at vi har doseret kaffe og vand efter det, der står på pakkerne. Styrke er producenternes egen vurdering af kaffens intensitet og kaffesmag. Typisk vil en espresso være i den høje ende og en latte i den lave.


Priserne er vejledende og vurderet i kg. pris, da det giver en fair pris på tværs af glassenes størrelse. Priserne er hovedsageligt fundet på nemlig.com.


Vi tager forbehold for, at testen er subjektiv. Vi har ikke nogen form for kaffemæssig uddannelse. Vi er dog glade for kaffe.

TESTVINDER: Luksus udgaven – Nescafé Gold Crema


Alternativet – Merrild Gold

Rød Merrild instant

Kilopris: 370 kr.
Styrke:   2,5 ud af 5

Smag og indtryk
Kaffen har en lys brun, næsten karamelagtig farve. Merrild Gold har en svag aroma, men til gengæld får den en flot sort farve, når vandet hældes på. Smagen er mild og rund og efterlader stort set ikke nogen bitterhed i munden, og du efterlades med en behagelig kaffesmag.


Vores vurdering: 2 ud af 5
Merrild Gold er en lidt anonym og klassisk pulverkaffe. Den slår absolut ingen ihjel, hvilket til gengæld også betyder, at de fleste vil synes om den. Den lægger sig i den lave ende af pointskalaen.


Den blå – Blå Cirkel Instant Kaffe


Blå Cirkel kaffe

Kilopris: 319 kr.
Styrke: 2

Smag og indtryk:
Kaffen har en mørk rødbrun farve. Når der hældes vand på, giver aromaen associationer til Party Poppers og duften af nytårskrudt. Smagen er meget mild og efterlader ikke nogen eftersmag i munden.  


Vores vurdering: 2 ud af 5
Den Blå Cirkel instant er Coops signatur instant kaffe, der er bygget på institutionen Blå Cirkel Kaffe. Prisen er fin, men der er plads til forbedringer, hvad smagen angår. Vi anbefaler i hvert fald at ændre lidt på doseringen, så man får en stærkere kop kaffe med mere smag.


Den stærke – Espresso Instant – Black Coffee Roasters

Black Coffe espresso


Kilopris: 375 kr.
Styrke: 3,5 ud af 5


Smag og indtryk
Espresso varianten fra Black Coffee Roasters er en meget fin instant kaffe. Hvis man skal sammenligne pulveret med sand, er der tale om hvidt sand fra en tropisk strand. Visuelt efterlader kaffen en smule ”skum” i kanten af koppen.

I forhold til at der er tale om en espresso, så er duften meget mild, grænsende til det anonyme. Smagen folder sig ud i munden, men den har ikke den almindelige espressos bitterhed. Kaffesmagen er dog rigtig fin og minder om en udmærket kop Americano. Bestemt anbefalelsesværdig.


Vores vurdering: 3 ud af 5
Espressopulveret fra Black Coffee Roasters minder, på grund af doseringsmængden, nærmere om en kop Americano end en klassisk espresso. Med det taget in mente, får man en udmærket kop kaffe.

Det er et godt bud, hvis man er til stærk kaffe, og ikke har problemer med at bruge lidt ekstra håndører på sin instant kaffe.


økoen – Peter Larsen Premium (Classic)

Peter Larsen Instant premium - Fairtrade

Kilopris: 499 kr.
Styrke: 2,5 ud af 5


Smag og indtryk
Peter Larsens klassiske instant kaffe er både økologisk og fairtrade-certificeret. Den har en dejlig, frugtig og eksotisk smag. Kaffen har en fin syrlighed, som man også kan dufte, når man hælder vandet på.


Vores vurdering: 3,5 ud af 5
Peter Larsens kaffe scorer højt på smagen, der er frisk og har en god syrlighed. Den anderledes smag er et godt alternativ, men den noget høje kg. pris trækker scoren en smule ned.


Fem facts om instant kaffe fra hele verden

  1. Instant Coffee blev udviklet første gang i England i 1771.
  2. Masseproduktionen af pulverkaffe startede først i 1910 i USA.
  3. Rusland er en af verdens 10 største eksportører af pulverkaffe.
  4. 75 % af den kaffe, der bliver solgt i supermarkeder, i Australien og New Zealand, er instant kaffe.
  5. Verdensrekorden for hurtigst at spise en uopløst teskefuld pulverkaffe tilhører Canadiske Masen Kankula. Han kan fortære en teskefuld på 8,61 sekunder.

Kilde: Washington Post, Express.co.uk.


Læs også: Mascha Vang – Fra reality til iværksætter


Luksus udgaven – Nescafé Gold Crema

Nescafe crema gold

Kilopris: 325 kr.
Styrke: Ikke oplyst


Smag og indtryk
Nescafe Crema ligner nyligt lagt sandkassesand. Pulveret har en super fin, lys farve, og duften, når man piller den gyldne folie af glassets kant, får kaffetørsten til at skumme over.

Cremaen er kendt for sit flotte skum, der især er tydeligt, lige når man hælder vandet i koppen. Den har en kraftig, men ikke ubehagelig kaffesmag. Den er hverken bitter eller metallisk i smagen.

Vores vurdering: 5 ud af 5
Topscoreren. Man glemmer næsten, at man drikker instant kaffe. Måske er det fordi, det fine pulver gør noget ved underbevidstheden, men Cremaen giver en anderledes kop kaffe, end det vi ellers forbinder med instant kaffe.

Prisen er ikke væsentligt anderledes end de andre produkter, og det retfærdiggør den høje score. 


Den klassiske – Nescafé Gold

Nescafe Gold

Kilopris: 325 kr.
Styrke: Ikke oplyst

Smag og indtryk
Den gode gamle pulverkaffe, som de fleste kender. Duften er en smule kunstig. Pulveret har den velkendte lysebrune farve, og størrelsen på de frysetørrede flager er, som de altid har været. Den smager mild og behagelig, og den slår bestemt ikke nogen ihjel.

Vores vurdering: 2,5 ud af 5
Den mest klassiske instant kaffe over dem alle lægger sig stabilt i midten. Du ved, hvad du får, og der er ikke så mange dikkedarer. Nescafé Gold er et godt og komfortabelt valg, men hvis den skal score højere, skal den smagsmæssigt have mere at byde på. 


Den billige – Karat Instant

Karat Instant kaffe


Kilopris: 311 kr.
Styrke: Ikke oplyst

Smag og indtryk
Den billige instant kaffe fra Karat Instant har en meget speciel duft, som er svær at sammenligne med noget andet. Den er faktisk helt sin egen. Pulveret er lysebrunt og bliver til en fin mørk kaffe, når man hælder vandet over. Smagen er ikke særlig kraftig, men den udvikler sig, så man bliver efterladt med en udmærket kaffesmag.


Vores vurdering: 4 ud af 5
Karats Instant kaffe smager meget bedre, end den dufter, og når man lige kommer ud over aromaen, får man en nogenlunde kop kaffe til en favorabel pris. Et rigtig fint bud til den prisbevidste.


Den koffeinfri – Nescafé Gold Koffeinfri

Nescafe gold Koffeinfri - instant

Kilopris: 349 kr.
Styrke: Ikke oplyst


Smag og indtryk
Nescafés koffeinfri variant har en mørk duft, der minder om duften af våde egetræer. Kaffen har en meget anonym smag, som mest af alt minder om den klassiske Nescafé Gold. Så er det mere eller mindre op til dig, om du ønsker med eller uden koffein – smagen er den samme.

Vores vurdering: 3 ud af 5
Den koffeinfri variant fra Nescafé scorer 3 ud af 5 kaffekopper i vores test, da den gør præcis det, den skal. Den smager fuldstændig som den velkendte Nescafé Gold, på trods af den manglende koffein. Altså er den et godt alternativ, hvis du ikke har lyst til at ligge søvnløs. Køb den roligt til kammeraten eller din gravide veninde.

Vinderen er

Vores vinder af den store pulverkaffetest bliver Nescafé Gold Crema med 5 ud af 5 kaffekopper. Nescafé Gold Crema er skridtet over den klassiske Nescafé Gold.

Tillæg dertil også at kiloprisen er billigere end gennemsnittet i denne test. Cremaen giver noget andet – noget ekstra og noget lidt mere lækkert, og det giver den en fordel frem for de almindelige pulverkaffer i vores test.

Måske er det det fine kaffepulver eller den delikate duft, der gør udslaget. Nescafe Gold Crema får i hvert fald vores anbefaling som det bedste bud på dit næste glas instant kaffe. Velbekomme.  

Læs også: Testpanelet anbefaler – Vinterbadning og Elkedel test.