Digital tryghed

Unge bliver narret til kriminalitet

Kriminelle udnytter unge til hvidvask af penge. Det kan give en plet på straffeattesten og have afgørende betydning for den unges fremtid, og mange af de unge ved ikke, at de har gjort noget galt.
Det er nemt at blive narret til at deltage i kriminalitet.
Læs her, hvordan du undgår at blive udnyttet af kriminelle.

Artikler er leveret og sponsoreret af TRYG I AARHUS

David er 19 år og studerer i Aarhus. En aften på vej hjem fra byen bliver han passet op af en mand, da han er ved at låse sin cykel op. Manden præsenterer sig som Lars og spørger om han vil hjælpe med at hæve nogle kontanter, hvis han overfører 1000 kr. til Davids konto med det samme.

Lars skal nemlig ind på en natklub og møde sine venner, men de tager ikke imod dankort. David tænker, at han selv har stået i en lignende situation, så han vil gerne hjælpe ham.

De går over til en hæveautomat på den anden side af gaden, og imens overfører Lars 1000 kr. til David.

David tjekker sin konto og konstaterer, at pengene er overført. David er træt og vil bare gerne hjem og sove, så han skynder sig at hæve pengene uden at stille yderligere spørgsmål. Selv da Lars tilbyder ham 100 kr. for ulejligheden, takker David nej og hopper på sin cykel og kører hjem.


Et par dage senere bliver David ringet op af poltiet. En betjent fortæller ham, at der er blevet overført penge fra et stjålet kreditkort til hans konto. David siger med det samme, at han ikke kender noget til det stjålne kort, men det viser sig, at det handler om overførslen fra Lars.

Da betjenten derudover fortæller David, at han nu har medvirket til kriminalitet, bliver han bleg.

Historien om David er et eksempel på, hvor nemt man kan blive narret til at være muldyr for kriminelle. Den kriminelle sætter penge ind på muldyrets konto og beder vedkommende om at overføre til en anden konto, hæve pengene, købe en vare eller et gavekort.


På den måde bliver sportet til den kriminelle sløret. De kriminelle er gode til at finde historier om, hvorfor de har brug for hjælp, og mange unge er derfor ikke opmærksomme på, at pengene kommer fra en kriminel handling.

Men som muldyr medvirker man til hvidvask, og det er strafbart. En plet på straffeattesten kan have afgørende betydning for dine fremtidige karrieremuligheder, og samtidig er det et samfundsproblem, fordi muldyrene er med til at understøtte kriminalitet.


Gode råd til at undgå bedrageri

  • Stil aldrig din konto til rådighed for andre.
  • Oplys aldrig bankoplysninger til nogen, medmindre det er nogen, du kender eller har tillid til.
  • Hvis du mistnker, at du medvirker til kriminalitet, så stop straks enhver bankoverførsel. Kontakt din bank og politiet.
  • Download appen “mit digitale selvforsvar” til apple og Android her, og få flere gode råd til, hvordan du undgår at blive snydt.