Villy Søvndahl

Villy Søvndal: Om potentialet i Kolding

Villy Søvndal er en af Danmarks mest populære politikere. I 1976 flyttede den tidligere udenrigsminister til Kolding for at uddanne sig til lærer. Han har boet i området lige siden og har været førstehåndsvidne til den eksplosive udvikling, Kolding har taget som studieby. Dog mener han, at byen stadig har gode muligheder for at forbedre miljøet for de studerende.

”Da jeg kom til Kolding i 1976, kunne man godt sige, at Kolding bare var en provinsby på linje med alle mulige andre. Der var ikke noget særligt, der stak ud. Men i 80’erne, 90’erne og i 00’erne skete der en hel masse, som hævede Kolding op til noget helt særligt,” fortæller Villy Søvndal.

Det, Søvndal refererer til, er blandt andet en massiv politisk satsning på uddannelse. I første omgang besluttede byrådet at gøre, hvad man kunne for at trække Syddansk Universitet til Kolding. Det gjorde man blandt andet ved at stille bygninger til rådighed for universitetet. Man tilbød også de unge studerende ungdomsboliger. Et initiativ der stadig er aktuelt i Kolding i dag, hvor kommunen giver boligsikring til studerende. Charmeoffensiven lykkedes, og SDU kom til Kolding. Det blev startskuddet til den udvikling, der siden er sket for Kolding som studieby, og som har trukket en række videregående uddannelser til byen – heriblandt IBA. En udvikling som bliver rost af Villy Søvndal, hvis han sammenligner med sin egen studietid i byen.

”Byen har udviklet sig eksplosivt som studieby. Både i volumen og i mængden af uddannelser. Jeg tror, at der er flere unge i bybilledet, end da jeg kom til. Det er en positiv spiral, som gør det spændende, for de unge at komme til byen. Den positive spiral fungerer jo sådan, at hvis der kommer flere unge, bliver der udbudt flere uddannelser, og det er vigtigt, at man holder fast i den positive udvikling,” siger Villy Søvndal.  


Tilflytter ved et tilfælde

Det var dog lidt af et tilfælde, at den vestjyske husmandssøn, Villy Søvndal, endte med at flytte til Kolding. Villy, som netop var hjemvendt efter en dannelsesrejse til Sydamerika, ville gerne læse til lærer. Men på grund af rejsen til Sydamerika, havde han misset ansøgningsfristen. Der var dog stadig et håb. Villy Søvndal havde stadig mulighed for at søge ind få steder, heriblandt seminariet i Kolding. Valget af Kolding blev et praktisk anliggende.

”Jeg havde en kæreste i Amsterdam, og Kolding var det seminarium, jeg kunne komme ind på, der lå tættest på Amsterdam. Derfor endte jeg i Kolding,” fortæller Villy Søvndal.

Selvom det måske var mere eller mindre tilfældigt, at Villy Søvndal endte i Kolding, er han trods alt blevet hængende. Faktisk har han boet i og omkring Kolding, lige siden han flyttede dertil for at studere. Også selvom han har arbejdet i København en stor del af sin karriere. Villy har nemlig lært at sætte stor pris på Kolding, og hvad byen kan tilbyde.

”Kolding er blevet min by, for jeg har boet her siden, jeg var 24 år. Igennem mine 19 år i Folketinget, har jeg været glad for at kunne komme væk fra København, søgelyset og tempoet. Jeg har i høj grad brugt det som en oase til at slappe af.”


Den politiske karriere

Selvom Kolding i mange år var et åndehul fra livet som Christiansborgpolitiker, var det også her Villy Søvndals politiske karriere fik sit startskud. Det var nemlig her, han meldte sig ind i SF, det parti han 29 år senere skulle blive formand for. Han meldte sig ind i partiet, da han flyttede til byen, politisk inspireret af den føromtalte rejse til Sydamerika.

”Turen til Sydamerika gjorde et stort indtryk på mig. Den der afgrundsdybe forskel på folk, fattigdommen og militærkuppene gjorde, at jeg fik et politisk ønske om at være med til at ændre lidt på verden,” fortæller Villy Søvndal.

Den politiske ambition om at ændre lidt på verden blev ført ud i livet. Først som byrådsmedlem i Kolding, dernæst som folketingsmedlem og formand for SF. I perioden som formand for SF var Villy Søvndal en af de mest centrale årsager til partiets eksplosive udvikling, og han var samtidig en af de mest populære politikere i Danmark. Populariteten toppede i 2009, hvor 34 % af de adspurgte i en meningsmåling, mente at Søvndal var den bedste partileder i Danmark.

Det umiddelbare højdepunkt på den politiske karriere var dog udnævnelsen til udenrigsminister i Helle Thornings regering. En post Søvndal besad fra 2011-2013, hvor han måtte trække sig fra posten. Sygdom og en blodprop i hjertet, betød et farvel til det travle liv på Christiansborg og i udenrigsministeriet. Afskeden med Christiansborg har dog ikke været endepunktet på Søvndals politiske karriere. Efter fire års pause, stillede han op til regionsrådsvalget i Region Syddanmark i 2017. Den populære politiker blev valgt ind, endda med næstflest personlige stemmer i regionen.


Engagering i lokalmiljøet

Noget af populariteten i regionen kan måske komme fra noget af det engagement, Villy lagde i lokalmiljøet, da han flyttede til området. Udover det politiske arbejde i SF, underviste han blandt andet i dansk og samfundsfag på den tekniske skole. Engagementet i lokalmiljøet gav Villy fordele som tilflytter og gode oplevelser med i bagagen. Han føler blandt andet, at det gjorde det lettere for ham at møde nye mennesker.

”Det var spændende, for det gav en helt ny indfaldsvinkel til at lære folk at kende. Jeg har altid synes, at det var vigtigt, at man ikke kun omgås med folk, man er ens med. Men at man også prøver at møde nogen, som er anderledes uddannelsesmæssigt, aldersmæssigt og socialt. Fordi jeg synes, det er vigtigt at møde nogle, som har andre oplevelser i livet,” siger Villy Søvndal.

Selvom Søvndal havde gang i en masse projekter ved siden af studiet, husker han stadig tilbage på studietiden som en god tid.

”Det var en fantastisk tid. Der var et rigtig godt studiemiljø på seminariet. Det var et forrygende sted at læse. Det var en rigtig sjov tid, hvor vi hyggede os og festede.”


Læs også: Sjov, stædig og sporty – mød vinderen af Årets IBA Underviser

Vigtigt at fastholde udviklingen

Netop det med at sikre, at de studerende i dag også har et sjovt og attraktivt studiemiljø, mener Villy Søvndal, er vigtigt for Koldings fremtid. En af de måder, hvorpå Villy Søvndal mener, at studiemiljøet i Kolding kan styrkes, er ved at sikre et øget samarbejde på tværs af uddannelsesinstitutionerne. Hvis de forskellige uddannelsessteder samarbejdede mere, kunne de tiltrække store musiknavne, foredragsholdere og andre, som ville gøre det mere attraktivt at studere i Kolding. Søvndal anerkender dog, at nogle af stederne kan gøre det selv, men mener at frekvensen, hvorved sådanne arrangementer kunne finde sted, ville øges, og derfor gøre studiemiljøet mere attraktivt.  

Noget andet, Søvndal fremhæver, at man kunne gøre af positive tiltag fra byens side, er at tænke studiemiljøet ind i planerne for arbejdet med havneområdet. Her mener han, at det ville være positivt, hvis man tænkte på et aktivt kultur- og oplevelsesmiljø.

”Det ville være prikken over i’et, hvis man tænkte i et mere aktivt miljø for de studerende, når man snakker om havnens fremtid. Et café- og oplevelsesmiljø nede på havnen i forbindelse med det Campusmiljø, der er ved at danne sig dernede, ville være spændende. Mødesteder, hvor det ville være naturligt at drysse ind, hvis de studerende havde været til fest eller er på vej hjem fra skole.”

Tiltag som disse, mener Søvndal, er enormt vigtige for en by som Kolding. Fordi den positive udvikling på uddannelsesområdet afspejler sig andre steder i byen.

”Studiemiljøet er et af de stærkeste konkurrenceparametre overhovedet for en bys udvikling. Hvis ikke man vil ende som et område, hvor udviklingen går i stå, skal man sikre, at dem som vil tage en videregående uddannelse, har mulighed for det. For det betyder, at de studerende i bedste fald bliver hængende efter endt uddannelse, finder en kæreste, finder et job og på den måde er med til at berige et lokalsamfund som Kolding,” fortæller Villy Søvndal.

Kolding