Christian Mathiasen

Erhvervsakademi Aarhus får ny rektor

Til februar abdicerer rektor på Erhvervsakademiet i Aarhus, Christian Mathiasen, efter tredive år for bordenden. Under hans ledelse har erhvervsakademiet udviklet sig og er vokset til en af Aarhus’ største uddannelsesinstitutioner. Mathiasens efterfølger, Anne Storm Rasmussen, vil fortsætte akademiets flotte udvikling.

Alt godt har en ende. Efter tredive år som rektor, for det der i dag hedder Erhvervsakademi Aarhus, har rektor Christian Mathiasen valgt at stoppe. For Mathiasen er det ikke bare et farvel til et almindeligt job. Det er et farvel til et job, hvor han har kunnet gøre en forskel.


”Jeg har beskæftiget mig med noget af det mest værdifulde man kan, nemlig at udvikle unge og voksne menneskers kompetencer og faglighed. Jeg tror, at når de studerende kommer til os og får en uddannelse, så får de også et bedre liv. At arbejde for det hver dag, det har været en glæde,” siger Christian Mathiasen.


Når kalenderen rammer 1. februar og Mathiasen giver hvervet som rektor videre til nuværende uddannelsesdirektør, Anne Storm Rasmussen, kommer hans hverdag til at ændre sig. Timerne på kontoret bliver højest sandsynligt vekslet til lidt flere timer på golfbanen. Men den faglige interesse holder Mathiasen fast i.


”Jeg er lidt ude af form i tiden, så jeg skal i bedre form og spille lidt mere golf. Men jeg skal stadig arbejde lidt. Jeg har et par bestyrelsesposter, og er censor på Cand. Merc. hovedopgaverne. Desuden har min kone sagt, at jeg godt kan blive lagermedarbejder i hendes interiør butik,” siger Mathiasen med et smil.


Imponerende udvikling

Christian Mathiasen overtog jobbet som rektor for erhvervsakademiet i 1990. Dengang var der dog ikke noget der hed Erhvervsakademi Aarhus. Mathiasen blev ansat på Aarhus Købmandsskole, som udbød både gymnasiale- og videregående uddannelser. Hans opgave var at udvikle de videregående uddannelser.


”Dengang jeg startede, var der slet ikke noget der hed Sønderhøj. Vi havde til huse i en gammel bygning inde på Hans Broges Gade, og der var vel omkring 4-500 studerende på de videregående uddannelser,” fortæller Mathiasen.


Med Mathiasen i spidsen er der sket en imponerende udvikling. I dag huser akademiet 5.000 fuldtidsstuderende, og et tilsvarende antal deltidsstuderende. Bygningerne på Hans Broges Gade er blevet udskiftet med campus på Sønderhøj i Viby, hvor næsten alle de studerende er samlet.


”Akademiet er jo gået fra at være en meget lille skole til at være den tredjestørste uddannelsesinstitution i Aarhus og omegn. Vi laver også uddannelser til mange flere brancher, end vi gjorde i starten,” siger Mathiasen.


Nøglen til erhvervsakademiets flotte udvikling kan findes i akademiets tætte samarbejde med erhvervslivet. Mathiasen har blandt andet haft fokus på, at akademiet skal rekruttere undervisere som har erfaring fra erhvervslivet udover deres akademiske uddannelse. Tanken er, at man på den måde øger de studerendes faglighed, samtidig med, at de studerendes uddannelse bedre afspejler det arbejdsmarked, de skal ud i.


”Vi prøver hele tiden på at være i dialog med erhvervslivet om hvilke kompetencer, de har brug for. Det gør, at vi i dag, mere end vi tidligere var, er erhvervslivets universitet,” siger Christian Mathiasen.


Christian Mathiasen håber, at den nye rektor vil fortsætte med at dyrke det tætte samarbejde med erhvervslivet. Samarbejdet med erhvervslivet er nemlig essentielt for akademiets fortsatte udvikling, mener Mathiasen.


”Jeg håber, at vi fastholder det tætte samarbejde med erhvervslivet i fremtiden. Og det tror jeg, vi gør, for vi har en fantastisk kvalificeret ledelse og nogle dygtige medarbejdere, som er enige i den vej, vi går. Jeg tror, at akademiets udvikling fortsætter, og at vi bliver en endnu mere afgørende spiller, når det kommer til videregående uddannelse og uddannelse af voksne.” siger Christian Mathiasen.

Læs også: Erhvervsakademierne tvunget til at afvise studerende


Fokus på menneskelige kompetencer


Det bliver den nuværende uddannelsesdirektør Anne Storm Rasmussens opgave at sætte sig for bordenden som den nye rektor for erhvervsakademiet. Anne Storm Rasmussen har mange års erfaring fra uddannelsessektoren, og hun glæder sig til opgaven.


”Det er med meget stor glæde, at jeg kaster mig ind i at prøve at løfte arven efter Christian Mathiasen. Erhvervsakademiet er en fantastisk arbejdsplads med en masse dygtige ansatte og studerende,” siger Anne Storm Rasmussen.


Anne Storm Rasmussen har været på erhvervsakademiet i flere omgange, men har siden januar 2014 været uddannelsesdirektør. Hun er bosiddende på Frederiksbjerg i Aarhus sammen med sin mand. Hun har fire voksne børn, som alle er i gang med uddannelser.


For Anne Storm Rasmussen er det vigtigt, at erhvervsakademiet fastholder og videreudvikler den tætte kontakt til praksis. som har ført til akademiets flotte udvikling.

Anne Storm Rasmussen
Foto: Erhvervsakademi Aarhus


“Vi må ikke blive et elfenbenstårn, hvor vi sidder og forsker og udvikler uddannelser, uden at vide om det virker i praksis. Vi skal hele tiden være i dialog med virksomhederne. Det er jo en del af vores DNA at være det,” siger hun.


Desuden er det vigtigt for Anne Storm Rasmussen, at uddannelserne på erhversvakademiet bliver endnu mere responsive på, hvilken arbejdskraft erhvervslivet har brug for. Udviklingen i erhvervslivet går hurtigt, og det er vigtigt, at uddannelserne følger med. Samtidig vil hun også sætte fokus på udviklingen af de studerendes personlige kompetencer.


Hun fremhæver, at erhvervsakademi Aarhus har en lang tradition for at udvikle de studerendes menneskelige kompetencer, således at de bliver bedre i stand til at imødekomme kravene fra arbejdsmarkedet. Et område, hun ønsker at sætte fokus på i akademiets kommende strategi:


”Jeg vil have fokus på, at den rette kombination af personlige og faglige kompetencer bliver en del af strategien. Vi skal være skarpe på, hvordan de studerende kan arbejde mere med sig selv, mens de er under uddannelse. Så de bliver mere klar til at træde ud i erhvervslivet, når de er færdige. At de arbejder med sig selv og deres personlige udvikling, vil også være med til at understøtte trivslen,” siger Anne Storm Rasmussen.


Indgangen til 2021 betyder også starten på det sidste år i erhvervsakademiets nuværende strategi. Den kommende, som Anne Storm Rasmussen skal udvikle, vil dække for årene 2022-2025.

Læs hele udgivelsen af Ufiltreret her.