OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På SU i Aarhus: En guide til studerende

Det er sidst på måneden. Lommen er dyb, og pungen er næsten tom – her en guide på 28 ting at beskæftige sig med Aarhus på budget for studerende

På SU i Aarhus: Friheden

På SU i Aarhus: 28 SU-venlige beskæftigelser i Aarhus

Det er sidst på måneden. Lommen er dyb, og pungen er næsten tom. Du har købt for mange sneakers. Eller for mange Snickers. Måske har din konto på magisk vis tømt sig selv. Uanset hvordan, er her en guide på 28 ting at beskæftige sig med Aarhus på budget for studerende – både først og sidst på måneden.

Tekst og foto af Jacob Brønd og Anes Zizak

1. Stand-up på Alberts
Er du til gode cocktails og mest af alt gratis stand-up? Så bør du overveje et smut forbi Alberts. Byens ældste beværtning er placeret i en kælder under Store Torv, og er vært for gratis stand-up arrangementer. En perfekt cocktail for den økonomisk pressede studerende.

Pris:
Gratis

Alberts
Stand-up på Alberts

2. Den uendelige bro
Tag din date med på en uendelig tur, når i besøger dette fantastiske kunstværk, der ligger nedenfor Varna Palæet i Aarhus. Tag en omgang frokost med herud og nyd den, mens dine ben svæver hen over vandet. PS. Stedet er også Instagramvenligt! 

Pris:
Gratis

På SU i Aarhus: Den uendelige bro
Den uendelige bro

3. ARoS30
Oplev Regnbuen! ARoS30 er et koncept, hvor du kan anskaffe dig et årskort til Aros Kunstmuseum, der giver dig muligheden for at medbringe en ledsager, hver gang du besøger stedet – så længe I begge er mellem 18 og 30 år. 

Pris:
150 kr

Regnbuen Aros
Regnbuen ARoS

4. Badeanstalten Spanien
Få pulsen helt ned, når du besøger badeanstalten Spanien. Sænk kroppen i de brusende bobler, lad tankerne svæve til varmere himmelstrøg og lad saunaens varme omfavne dig. I grossererbadet er selvforkælelse i højsædet. 

Pris:
90 kr (65 kr. hvis du ankommer mellem 8 og 11.30)

5. Den Gamle By

Den Gamle By tager dig med på en tidsrejse, som strækker sig helt tilbage til 1500-tallet. Skuespillere sætter scenen og sparker dig bl.a. tilbage til en teknologifri tid, hvor bekymringerne var færre. Måske får du endda et indblik i dine forældres hverdag. 

Pris:
70 kr (med studiekort)

På SU i Aarhus: Den gamle by
Den gamle by

6. Kvindemuseet
Det bliver ikke mere aktuelt end Kvindemuseet. Museet sætter fokus på kønskultur, hvor de debatterer kønspolitikker, ligestilling, krop og seksualitet. Til prisen er museet bestemt et besøg værd. 

Pris:
40 kr (med studiekort)

7. Dome of Visions
Hvis du har undret dig over, hvad det er for en kuppel, der ligger nede på havnen i Aarhus, får du svaret her. I Domen er der en café, hvor du kan nyde en god kop kaffe med en god udsigt, hvor det perfekte billede til Instagram kan blive taget ud over Aarhus Bugt. 

Pris:
Gratis

Domen Aarhus
Domen of Visions

8. Aarhus Fremad kamp
Mange i Aarhus tager ud til Ceres Park, hvis de skal se fodbold. En fodboldoplevelse udover det helt sædvanlige kan også fås andetsteds. På Riisvangen på Trøjborg har Aarhus Fremad hjemmebane, hvor de weekend efter weekend bliver bakket op af Hjørnebanden, som har lavet hits som ’Alle skal dø’, ’Der er hjørne’ og ’Det ska’ nok gå’. 

Pris:
Gratis

På SU i Aarhus: Aarhus Fremad
Riisvangen – Hjemmebane for Aarhus Fremad

9. Væddeløbsbanen
En naturskøn oase, der fungerer som dagligt åndehul for mange mennesker. Således beskrives Jysk Væddeløbsbane. På almindelige væddeløbsdage er der fri entre, og på store væddeløbsdage er det blot en halvtredser, man skal smide for at komme ind og se heste i fuld gallop. Tager man spillelysten med, kan man smide penge på favorithesten. 

Pris:
Fri entré på alm. løbsdage, 50 kr. på store væddeløbsdage

10. Street Food
Har du lyst til en god flæskestegssandwich? Eller er du mere til en caribisk omgang af lækkert, krydret kød? På Aarhus Street Food ved Rutebilsstationen kan du få stilnet sulten og tørsten i de mange boder, som tilbyder lækkert mad og lækre drikkevarer. Det anbefales, at man, hvis vejret inviterer til det, nyder maden på en af de mange bænke i gården udenfor. 

Pris:
Prisen varierer alt efter, hvor sulten og tørstig man er, og hvad man har lyst til.

Aarhus Street Food
Aarhus Street Food

11. Aarhus Brætspilscafé
For blot 30,- pr. person kan man på brætspilscaféen hygge med venner og bekendte, så længe man har lyst til. Brætspilscaféen findes både i Vestergade og Fredensgade, og begge steder er det tilladt at medbringe egen mad og brætspil, hvis det store udvalg på caféerne ikke er tilstrækkeligt. 

Pris:
30 kr. pr. person

12. Havnebadet
Det nyåbnede havnebad på Aarhus Ø er et fint alternativ til stranden. Med de mange forskellige bassiner, boder og volleyballbaner, er der rig mulighed for at få pulsen op og stressniveauet ned. En gratis oplevelse, medmindre man selvfølgelig forkæler sig selv, og køber noget i en af boderne dernede. I højsæsonen er det en god idé at komme tidligt, da der kan være rift om pladserne.

Pris:
Gratis

På SU i Aarhus: Havnebadet sommer
Havnebadet
Foto Runolfur Gudbjornsson

13. Salling Rooftop
Er du vild med vind i håret og højder? Salling Rooftop er placeret på Sallings tag, og er en udsigtsplatform/lounge/café, der rager ud over Strøget i Aarhus. Det er gratis at komme derop, og her er der gode muligheder for et godt billede til de sociale medier.

Pris:
Gratis

14 Marselisborg Dyrehave
Marselisborg Dyrehave har åbent året rundt i døgnets lyse timer. Der er rig mulighed for at komme tæt på de forskellige dyrearter, og en flot udsigt ud over Aarhus Bugt mod Mols gør det et besøg værd. Lille bonustip: medbring gulerødder.

Pris:
Gratis

Dyrehaven
Marselisborg Dyrehave

15. Date på SU
Du kender det: Et match på Tinder, og i aftaler at mødes. Men det er sidst på måneden, og du har ikke råd til flere cappuccinoer, og du er også lidt usikker på, om i har noget at snakke om. Start ved Ambulancevej og gå mod Brabrandsøens tre broer. Efter 15 minutter kommer du til broernes skillevej. Går daten godt, drejer du til venstre, og i kan blive ved med at snakke i timevis. Er i allerede løbet tør for emner, drejer du til højre, og i er færdige fem minutter efter.

Pris:
Gratis

16. Den Permanente
Vel nok den mest populære strand i Aarhus, Den Permanente, er samlingspunkt for mange unge mennesker, når vejret inviterer til en tur på stranden. De flotte omgivelser i Risskov er bestemt et besøg værd, når sommeren trænger sig på, og man trænger til en forfriskende dukkert.

Pris:
Gratis

På SU i Aarhus: Den permanente
Den Permanente
Foto: Runi Photopop

17. Start en madklub med venner – delte udgifter, god mad og hygge
Der er mange fordele i at blive en del af en madklub. Det giver økonomisk mening at dele udgifterne til et lækkert måltid med venner, uden at det skal koste kassen, og man får samtidig en hyggelig aften sammen.

Pris:
Afhænger af måltid

18. Spis 2 for 1 måltidspris på Bone’s
Bones har lige nu et fremragende tilbud til studerende på SU i Aarhus , der længes efter fastfood, selvom SU’en måske ikke rækker til det. Hvis du tager din veninde, ven eller kæreste under armen, så kan du hver mandag og torsdag tage på Bones og få 2 hovedretter til 1 hovedrets pris! Og så er det tilmed kun den ene af jer, der behøver at vise et studiekort frem. Så kom afsted!

Pris:
2 for 1 måltidspris

Bone's
Bone’s Aarhus

19. Forstbotanisk Have
Forstbotanisk have er en skjult naturoase i Marselisborgs bakkede terræn. I skjul af Marselisborg Slot, gemmer den skjulte perle på 900 forskellige arter af træer og buske. Imponerende ikke? Tag et kig forbi, det er pænere, end det lyder på skrift.

Pris:
Gratis

20. Væksthusene i Botanisk Have
I bunden af Botanisk Have ligger væksthusene. Den store naturkuppel er ikke til at tage fejl af, og et besøg indenfor, som vel at mærke er gratis, er bestemt det hele værd. Bevæg dig gennem de forskellige haver. Der er alt fra ørken til tropisk regnskov. Selv om det er koldt udenfor, er det en god idé at smide overtøjet, da det er meget varmt derinde.

Pris:
Gratis

På SU i Aarhus: Væksthusene i Botanisk
Væskthusene i Botanisk Havee
Foto: AU Foto- og Science Museerne

21. Et Aarhussæt
Ethvert værtshus eller enhver bar med respekt for sig selv har en favorabel pris på et såkaldt Aarhussæt. En kold Ceres med en sidevogn af Arnbitter. Der er ikke rigtig nogen, der kan lide det, men det er en fast bestanddel af Aarhus, og derfor skal det selvfølgelig prøves. Det anbefales at prøves på værtshuset Peter Gift, som både byder på god service og en gårdhave, hvor du kan slå røven i sædet og nyde dit sæt.

Pris:
Afhænger af stedet

22. Vinterbadning med sauna ved Havnebadet
En koldere pendant til punkt 12, der afhænger af, hvornår du bliver badelysten. I de koldere tider kan du smide kludene og hoppe en tur i Havnebassinet. En vinterdukkert kan tage livet af selv de værste tømmermænd, og føler du dig en smule vinterdepressiv, så kan en tur i det kolde vand også reparere en smule på det. Efterfølgende vil der stå en sauna klar, så alle dine kropslegemer kan blive varmet op igen. Husk på, at den første tur i vandet er den værste.

Pris:
Gratis

Havnebadet vinter
Havnebadet

23. Marselisborg Slot
Marselisborg Slot er omgivet af smuk natur, og de idylliske omgivelser er ideelle, hvis du er ved at planlægge næste picnic. Slottet fungerer som den danske regents sommer- og juleresidens, og selvom der ikke er adgang til selve slottet, så vil der være rig mulighed for at nyde udsigten over skov og hav. Hånd i hånd med kæresten, med armen om din date eller frokost med familien? Det er op til dig selv.

Pris:
Gratis

24. Fed Fredag i Friheden
Føler du også at koncerter ofte er for dyre på SU i Aarhus? Frygt ej! Tivoli Friheden åbner traditionen tro dørene for Fed Fredag til april. Hver fredag i sommerhalvåret gæster forskellige musikere tivoliet, og prisen er sølle 135 kroner. I år tæller musikerne blandt andet Scarlet Pleasure, Danser med drenge og D-A-D. Så kridt danseskoene og tag dine venner med til en hyggelig aften.

Pris:
135 kr. pr. person

25. Udendørs skøjtebane ved Musikhuset i vinterhalvåret
Vinteren har trængt sig på, og anledningen bliver ikke bedre til at trække et par skøjter på. Er det første gang, du skal glide over isen, skal du ikke være tilbageholdende. Skøjtebanen ved Musikhuset er nemlig for alle uanset erfaring.

Pris:
50 kr. pr. person

På SU i Aarhus: Skøjtebane
Skøjtebane ved Musikhuset

26. Øst for Paradis
I biografen Øst for Paradis får du en enestående mulighed for at se håndplukkede film fra hele verden. Her betyder det ikke så meget, om filmen er fransk, russisk eller engelsk. Det handler om oplevelsen. Den stemningsfulde biograf ligger under Den sidste café, og nogle gange vil en del af filmoplevelsen også indebære et dunkende dansegulv fra øverste etage.

Pris:
80-100 kr. pr. person

27. OliNico Moules Frites
Historien går på, at et par bestående af en dansk kone og en fransk mand sammen havde restauranten Sct Oluf på Mejlgade. Senere blev de dog skilt, og åbnede eftersigende to nye restauranter. Hver for sig. Derfor er det nu muligt at finde 3 restauranter på stribe, der ligner hinanden. Olinico, Olibistro og Sct Oluf. Prisen er urimeligt rimelig for en omgang Moules Frites på førstnævnte.

Pris:
90 kr.

28. Riis Skov
I det dejlige skovområde ved Trøjborg er der mulighed for at støve løbeskoene af. Og når det bliver varmt nok, er der også plads til en picnic. I Riis Skov finder man en fantastisk udsigt til havet og Århus Ø. Skoven grænser desuden ned til badeanstalten Den Permanente, hvor badeuniformen kan hives frem. Om du er på SU i Aarhus eller ej, er dette et besøg værd

Pris:
Gratis

Riis Skov
Riis Skov