barn under uddannelse

Bøger og baby

Kan det lade sig gøre at få et barn under sin uddannelse? Er det en fordel for karrieren på den anden side, at første barn er født? Kan det hænge sammen økonomisk? Skal man sætte alt skolearbejde på pause, eller kan man jonglere både bøger og babyer?

Foto af Tine Brøgger

Måske har du stået med nogle af disse spørgsmål, hvis lysten til at få en baby presser sig på. Vi forsøger at besvare nogle af de spørgsmål i denne artikel med hjælp fra Alberthe og Esben, som begge to selv har fået børn, mens de studerede.


Alberthe Rosengren på 26 år har altid været meget ambitiøs omkring sit skolearbejde på vejen til at blive markedsføringsøkonom. Da den første positive graviditetstest lå foran hende, var hun 24 år og i fuld gang med sin uddannelse. Det var ikke planlagt med et barn under min uddannelse, og hun skulle jo i hvert fald færdiggøre sin denne først. Troede hun.

”Men sådan nogle små skabninger har det med at vende op og ned på det hele”, siger hun.

Fast besluttet på at kunne klare begge dele, bliver hende og hendes mand, Stephan, enige om at kaste sig ud i det.

”Vi havde da overvejelser om, om det var smart at få på det tidspunkt, eller om vi skulle vente til, at vi var færdiguddannet. Det var egentligt planen at vente”, siger hun.


Alberthe og Stephan bor i Randers. Alberthe har læst markedsføringsøkonom på Erhvervsakademi Dania, og Stephan har læst erhvervsøkonomi og erhvervsjura på Aalborg Universitet. Alberthe er nu færdiguddannet, og fødte Essie, sin førstefødte, tre uger inden eksamen på tredje semester.

Foran hende ventede først en eksamen og derefter tre måneders praktik. For nogle lyder det vildt at føde et barn og træde direkte tilbage til eksamenslæsningen, men ifølge Alberthe, kan det godt lade sig gøre, og hun bestod sin eksamen.

”De dage, der foregår derhjemme, er de letteste. Man skal være indstillet på, at de pauser, hvor barnet sover, skal man bruge på skolearbejde. De skal ikke bruges på kaffe eller middagslure. For så klarer man det ikke”, siger hun.

Esben Hougaard, som læser en professionsbachelor i international handel og markedsføring på IBA Erhvervsakademi Kolding, stemmer i. Han har fået to børn, mens han læste. For ham er der ikke mange frie øjeblikke, der ikke bliver brugt på læsning, forberedelse eller børn, når der er to af dem.

Da vi kun havde vores søn, Sigurd, kunne min kone tage over, når jeg skulle læse. Det er sværere at balancere med to”, siger han.

Men han er ikke i tvivl om, at for ham har det været meget fordelagtigt at få sine børn under uddannelse. Esben er 33 år, og kommer fra en tid som oversergent i Forsvaret, hvor arbejdsforholdene er noget helt andet.


”Dengang var der ofte mere end 37 timers arbejde om ugen, og det giver mig rigtig meget glæde at kunne være mere hjemme ved børnene”, siger han.

Selvom et studie også er beregnet til, at man skal bruge omkring de 37 timer om ugen på det, er det bare en anden forpligtelse, der er, når man først kommer ud på arbejdsmarkedet.

”På studiet står jeg mest til ansvar for mig selv. Selvfølgelig har jeg en gruppe at tage hensyn til, men det er ikke fordi, at der sidder ti mennesker, der er på vej på militærøvelse eller til et møde, hvor de afhænger af mig”, siger han. Og netop den frihed giver ham mulighed for at tilrettelægge sin dag, så det hele går lidt nemmere op.


Alberthe skulle, da Essie var cirka tre måneder gammel, i praktik, og også her mærkede hun fordelen ved det fleksible skema som studerende:


”Det er helt sikkert hårdt at skulle forlade og undvære sit barn så mange timer om dagen, mens man er afsted i praktik”, siger hun, og pointerer at det for hende var det hårdeste.


”Selvfølgelig er der mangel på nattesøvn og festerne er færre, men sådan er det jo for alle, der får børn. At tage væk så mange timer om dagen, fik mig til at føle, at jeg svigtede mit nyfødte barn”, siger hun.


Uden barsel


På Aalborg Universitet havde Stephan, Alberthes mand, ikke ret meget fysisk fremmøde, og for dem var det en kæmpe fordel. Så kunne han passe derhjemme, uden at de skulle have deres forældre, en barnepige eller andre til at passe deres nyfødte.


For dem var der to fordele i det: De behøvede ikke at tage barsel og sætte deres uddannelse på pause, og de kunne deles om arbejdet derhjemme.


”Normalt, når den ene forælder er på barsel, er tiden og opgaverne med barnet opdelt. Den, der går hjemme på barsel, bruger dagen, og den, der går på arbejde, bruger eftermiddagen og aftenen”, siger hun og pointerer samtidig, at det selvfølgelig ikke er så sort/hvidt.


For hende og Stephan var der en naturlig rytme i pasningen, og når Alberthe ikke var i praktik, var de ofte hjemme samtidigt.


For hende har det klart været en god beslutning at få et barn, mens hun studerede. Men det er ikke lutter lagkage, og det er vigtigt at slå fast, mener Alberthe.


”Det er hårdt, det kræver disciplin at gøre uden barsel og man er træt. Men det godt kan lade sig gøre, hvis man har planlagt dagene ordentligt”, siger hun.


Esben tog heller ikke barsel fra sit studie, da hans kone, Camilla, tog barsel fra sit arbejde. Så var der altid en hjemme ved børnene, og de fandt ud af, at de faktisk ofte var hjemme samtidigt alligevel.


Esben valgte også at lade være med at tage barsel, da denne kan gemmes til et senere tidspunkt. Han overvejer at gemme den til, når han kommer ud på arbejdsmarkedet.


”Det vil give mig mere at kunne tage min barsel og ’holde fri’ på et tidspunkt, hvor jeg ikke har lige så gode muligheder for at være hjemme, som jeg har nu, mens jeg studerer”, siger han.


Han kan vælge at overdrage noget af sin barsel til Camilla, så de kan holde barselsfri sammen de to og børnene.


Hvad siger studievejlederen?

Kurt Rasmussen er studievejleder på Erhvervsakademi Aarhus, og ifølge ham er mulighederne for at få barn og bøger til at passe sammen gode. Hvordan den studerendes skolegang skal tilpasses, afhænger meget af, hvor langt den studerende er på sit studie.


Ligeledes er der individuelle behov og forskellige eksamenstider og praktikperioder at tage hensyn til. Hans bedste råd er at tage ned forbi sin studievejleder og få en snak om mulighederne.


Også studievejleder fra Erhvervsakademi Dania, Nikolaj Zethner, er enig. Det kan ifølge ham sagtens lade sig gøre at få sit barn under uddannelse, og der er altid muligheden.


Han oplever ligesom Alberthe, at mange bliver overrasket over, hvor meget prioriteterne ændrer sig, når man sætter et barn i verden. Han har haft flere, som valgte barsel fra i første omgang, men som efterfølgende tog det, da behovet og ønsket om at være hjemme hos barnet var større end forventet.


Generelt mener han, at universitetsuddannelser er mere fleksible i forhold til at rykke rundt på fag eller praktikperioder, da uddannelserne på erhvervsakademierne ofte er kortere og mere kompakte.


Der er dog altid noget, man kan gøre, og han pointerer, at det er den individuelle og dennes graviditet, der er det vigtigste. Han vil ikke råde studerende til at sætte uddannelsen over graviditeten, hvis det har for store omkostninger for den enkelte.

Nikolaj vil ligesom Kurt råde den studerende til at smutte ned forbi studievejlederens kontor. ”Det kan aldrig skade”, siger han.


Økonomien med barn

Økonomien ved at få barn under uddannelse er unægteligt en vigtig detalje. Heldigvis er der forskellige muligheder for at få forhøjet SU i op til de første 12 måneder efter fødslen.


Hvis du skal være mor, kan du:

  • Tidligst søge om de ekstra klip tre måneder før terminsdatoen
  • Få de ekstra SU-klip udbetalt fra to måneder før terminsdatoen
  • Vælge at overføre op til 6 måneder af de 12 måneders ekstra SU-klip til barnets far. Det kræver dog, at I begge går på en videregående uddannelse og opfylder betingelserne for at få SU (barnets far kan ikke overføre ekstra SU til dig)
  • Vælge at lave ’dobbeltklip’ så du får beløbet for de 12 måneder udbetalt på 6 måneder
  • SU-klippene skal bruges på samme uddannelse. Du kan ikke bruge dem på en ny uddannelse, overføre til en kandidatuddannelse eller lignende.


Hvis du skal være far, kan du:

  • Få seks måneders ekstra SU-klip
  • Tidligst søge en måned før, du vil have dine ekstra SU-klip udbetalt.
  • Tidligst få udbetalt den ekstra SU fra den måned, du får barnet
  • Få op til 6 måneders ekstra SU-klip. Barnets mor kan overføre op til 6 måneder af de 12 måneders ekstra SU-klip hun har til rådighed til dig. Gør hun det, har du 12 måneders ekstra SU-klip, og hun har 6 måneder. Det kræver dog, at I begge går på en videregående uddannelse og opfylder betingelserne for at få SU (du kan ikke overføre noget af din ekstra SU til barnets mor)


Dette er blot nogle af reglerne. Se dem alle på SU.dk eller snak med din studievejleder.


For Alberthe og Stephan var det at få et barn ikke en økonomisk udfordring, og det er ikke fordi, at de var bedre stillet end så mange andre. For de to var den ekstra SU og de børnepenge, man også får udbetalt, når man får børn, nok til at dække de ekstra udgifter ved at få datteren Essie. 


”Selvom der gik lidt speltmor i den for mig, var det ikke presset for økonomien”, griner hun. Og til de, der ikke ved, hvad en speltmor er, så er det sådan en slags mor, der gerne selv vil bage boller og give sit barn økologisk mad.


En anden fordel for parret var, at de kunne undgå at sende Essie i institution. Fordi Stephan havde en del skolearbejde hjemme, og Alberthe efter sin praktik skulle skrive hovedopgave, var de begge to hjemme til at passe hende.


For Esben og Camilla var det heller ikke et problem. Deres situation var en del anderledes, for Camilla havde fuldtidsarbejde som specialskolelærer og Esben var dækket af en fuldtidsløn fra Forsvaret.


Måske en fordel på arbejdsmarkedet


Da Essie var ca. halvandet år, og Stephan skulle ud at søge job, blev han mødt positivt, når han sagde, at han havde fået sit første barn. Det oplevede han, at arbejdsgiverne var glade for, selvom de officielle regler er, at arbejdsgivere ikke må lade det være afgørende, for hverken mænd eller kvinder, om de har fået børn eller ej.

Alberthe er stadig hjemmegående og parret venter deres andet barn.

Esben har ikke oplevet, at det har påvirket hans jobmuligheder.


Alberthes 3 bedste råd til dig, som har fået eller overvejer at få et barn under uddannelse:

  • Det er hårdt, så vær forberedt på, at hvis du vælger at fortsætte med skolearbejdet uden barsel, så hav planlagt med din partner, hvem af jer der kan være hjemme hvornår.
  • Køb en vikle, så du kan have kropskontakt med barnet, selvom du laver skolearbejde.
  • Undersøg mulighederne hos din studievejleder for at udskyde eller bytte rundt på fag, eksaminer eller praktik

Esbens 3 bedste råd til dig, som har fået eller overvejer at få et barn under uddannelse:

  • Gør det og glæd jer. Det er en rigtig god idé, for man har tiden til det under uddannelse.
  • Vær god til at se fremad i dit generelle skema, og planlæg hvornår der er tid til at læse op.
  • Prioriter i læsningen, så du når det vigtigste først.

Læs også: Kristian Ørsted – Skade blev katalysator for uddannelse