Energiteknolog, Dania

Fra balletdanser til energiteknolog

”Jeg var lykkelig, da jeg var professionel balletdanser. Det var hele mit liv og min største drøm. Og nu er jeg her – under uddannelse som energiteknolog. Jeg har mulighed for at gøre en forskel. Det gør mig lykkelig på en helt ny måde,” udtaler Yonas Meshaima.

Yonas Meshaima er tredive år og flyttede med sin familie fra Bahrain til Danmark, da han var blot fem år gammel – allerede her havde Yonas ’krudt i røven’, som hans mor dengang beskrev det. Han brugte en masse tid på at danse folkedans med sin bedstemor, og som tiden gik, var han fyldt otte, og folkedans var byttet ud med ballet.


Hans mor havde sendt ham afsted til en optagelsesprøve på Det Kongelige Teaters Balletskole, som netop havde åbnet en afdeling i Holstebro. En optagelsesprøve, der blev startskuddet på Yonas’ dengang største drøm.


Her blev han hurtigt opdaget af Peter Schaufuss’ balletkompagni, som ville have Yonas med i deres forestillinger, og derfra tog det fart. Yonas tunerede rundt i det danske land med ballet, og som han blev ældre, løsrev han sig fra Danmark. Han blev optaget på balletkompagnier i både Sverige, England og Irland, og som tiden gik, havde han tuneret det meste af verden rundt.


“På min mors side har de været lærere i et par generationer, og min far kommer fra en meget religiøs familie, så det lå ikke ligefrem i kortene for mig, at jeg skulle danse ballet på så højt plan,” fortæller Yonas.


Selvom ingen måske havde gættet, at Yonas skulle være professionel balletdanser, så var der udelukkende opbakning og støttende ord at hente på hjemmefronten.


Yonas nød et liv, hvor han rejste verden rundt og følte sig som et ’globalt menneske’, som han selv kalder det, hvor han fik lov at opleve en masse forskellige kulturer. Derudover oplevede han at få et adrenalinkick og en lykkerus, når han stod på de store scener og dansede for de kongelige, som han aldrig havde oplevet før.


Det, at være balletdanser, var hele Yonas’ identitet. Dog var livet som professionel balletdanser ikke kun lutter lagkage. Nogle gange var der arbejde til én, og andre gange var der ikke. Yonas fortæller,


”Det var hårdt både psykisk og økonomisk, og på et tidspunkt gik jeg ned med flaget. Jeg troede, at jeg skulle være verdens bedste balletdanser. Ballet var jo hele min verden, men jeg havde ikke penge til at blive ved, og lysten forsvandt bare.”

Energiteknolog
Foto: Emma Marie Thomsen

Ud af rampelyset

Yonas stoppede med at dyrke ballet som firetyveårig. Det første stykke tid efter karrierestoppet føltes for Yonas som en ferie. Livet i en kuffert, det psykiske pres og de økonomiske bekymringer var pludselig væk, og Yonas kunne sænke skuldrene.


Hans tilværelse kørte nærmest af sig selv, og han glemte at få snakket om og bearbejdet det faktum, at et kapitel, der havde formet ham og fyldt meget, var slut.


”Det føltes nærmest som om, jeg var på autopilot, indtil alt en dag pludseligt væltede, og det gik op for mig, at hele min identitet som balletdanser var væk,” uddyber Yonas.


Identitetskrisen kom som en bølge bagfra, han ikke havde set komme, og bar en depression med sig. Yonas skulle finde sig selv på ny efter at have brugt to tredjedel af sit firetyveårige lange liv på at identificere sig selv om balletdanser.


Man plejer at sige, at man er færdig som balletdanser som fyrreårig, så jeg vidste godt, at jeg skulle lave noget andet på et tidspunkt. Da jeg så kunne mærke, at jeg var ved at køre død i det, tænkte jeg, ’hvorfor så ikke bare prøve noget nyt med det samme?’ Jeg anede ikke, hvad jeg så skulle, jeg vidste bare, at jeg ikke skulle være balletdanser mere,” forklarer Yonas.

Læs også: Perfekthedskultur skyld i stigende stress blandt studerende


Fandt sin identitet på Dania

Og at prøve noget nyt må man sige, Yonas gjorde. For ham føltes det som at kaste en terning, da han skiftede balletskoene ud med en værktøjskasse – bogstavelig talt. Han begyndte på elektrikeruddannelsen og var færdig fire år senere, men ikke helt uden udfordringer.


”Jeg havde danset størstedelen af mit liv og havde lært at udtrykke mig fysisk gennem dansen. Da jeg så startede på elektriker- og senere hen energiteknologuddannelsen skulle jeg lære at udtrykke mig mundtligt. Det havde jeg faktisk ret svært ved,” uddyber Yonas.


Yonas ser tilbage på elektrikeruddannelsen som værende spændende, men inspirationen kom især et sted fra. En lærer ved navn Søren havde et fag, hvor der var fokus på en grøn dagsorden og energioptimering.


Det fangede Yonas, som havde bidt mærke i den globale opvarmning og pludselig fik en øjenåbner. Her kunne han gøre en forskel. I løbet af årene på elektrikeruddannelsen havde Yonas fået en søn, som også satte tingene i perspektiv.


Han ville gerne være et forbillede for sin søn og se ham vokse op i en god og grønnere verden. Den kombination førte til, at Yonas besluttede sig for at starte på energiteknologuddannelsen, som han er i gang med den dag i dag.


”Nu lyder det lidt  ’corny’, men grunden til, at jeg valgte lige præcis energiteknolog, var, fordi jeg synes, at uddannelsen havde hjertet med. Jeg kunne ligesom se mig selv i den. Jeg tænkte, at her kunne jeg rykke noget,” forklarer Yonas.


Og rigtigt nok giver uddannelsen ham en følelse af at tage ansvar og at kunne gøre en forskel. Yonas smiler og fortæller, at han har et klart ønske om i fremtiden at gå forrest og gøre virksomheder opmærksomme på klimaproblematikken for så at kunne hjælpe dem i den rigtige retning, og siger slutteligt,


”Jeg var lykkelig, da jeg var professionel balletdanser. Det var hele mit liv og min største drøm. Og nu er jeg her – under uddannelse som energiteknolog. Jeg har mulighed for at gøre en forskel. Det gør mig lykkelig på en helt ny måde.”

Læs også: Randers blandt Danmarks bedste studiebyer