Kristian Ørsted

Alvorlig skade blev katalysatoren for Kristians uddannelse

Kristian Ørsted lever som professionel håndboldspiller i Frankrig. Selvom livet som professionel i udlandet er et eventyr, er det skrøbeligt. En øjenskade, der var ved at koste ham synet på højre øje, fik ham til at stoppe op og overveje fremtiden. Siden er han startet på uddannelsen til Finansøkonom på Erhvervsakademi Dania.

Ironisk nok synes mange håndboldspillere, at den fedeste måde at varme op på, er indendørs fodbold. Og ironisk nok var det en fodbold, der blev katalysatoren til, at håndboldspilleren Kristian Ørsted begyndte at læse til finansøkonom. Han fik nemlig sparket en bold i hovedet.

I et par dage troede han ’bare’ det var en hjernerystelse. Han havde dog af og til oplevet, at hans syn var blevet lidt sløret på højre øje. Alligevel rejste han med sin norske klub Elverum til Bukarest for at spille en Champions League kamp. Undervejs havde han svært ved at fokusere synet, når han kiggede op i hallens lamper. Derfor besluttede han og klubben, at han lige skulle få tjekket øjet ved den lokale optiker, da de vendte hjem fra Rumænien. Optikeren sendte ham videre til det lokale hospital.

”Jeg tænkte ikke, at det var så alvorligt, så jeg sendte bare en besked til træneren om, at jeg måske blev lidt forsinket til træning,” fortæller Kristian.

Efter forundersøgelsen fik Kristian af en sygeplejerske at vide, at han skulle sørge for at læne hovedet mod højre.

”Bagefter kom jeg ind til lægen og fik at vide, at jeg ville blive kørt til Oslo med det samme, og at jeg skulle opereres i øjet dagen efter. Ellers kunne jeg risikere at miste synet på højre øje”


En chance man ikke siger nej til

Kristian Ørsted er født og opvokset i Århus. Da ungdomskarrieren i Århus Håndbold sluttede, og seniorkarrieren skulle starte, var planen at rykke tilbage til barndomsklubben Skovbakken, der spillede i 1. division.

Men i løbet af sommeren ændrede den plan sig. Den nyansatte assistenttræner, i det nu hengangne BSV, Lars Møller, ringede med et tilbud Kristian ikke kunne sige nej til. En af klubbens to stregspillere, Benjamin Jakobsen, var blevet skadet, og derfor ville de have Kristian med på holdet.

”Det sagde jeg selvfølgelig ja til med det samme. Det var sådan en chance man ikke ved om kommer igen, så der handler det bare om at slå til,” fortæller Kristian.

Sabbatsårsjobbet i en børnehave, og aftalen med Skovbakken blev aflyst. Kristian Ørsted slog til og blev professionel håndboldspiller i BSV, hvor han blev holdkammerat med profiler som Casper U. Mortensen, Kristian Kjelling og Michael Knudsen. Første sæson i BSV bød på godt med spilletid, og han fik forlænget sin kontrakt i 2 år.

De efterfølgende to sæsoner bød på en masse store håndboldoplevelser. Blandt andet et dansk mesterskab, og efterfølgende en sæson i Champions League, med kampe mod PSG og Barcelona.

Dog kom stregspillerkollegaen Benjamin Jakobsen tilbage fra skade, og der blev købt endnu en stregspiller ind. Spilleminutterne blev efterhånden få, og Kristian begyndte at kigge efter nye udfordringer.


Fra 0 til 100

Pludselig gik det stærkt. Kristian, som troede han var til et standardlægetjek, var i hast på vej mod Oslo og en akut operation for nethindeløsning.

”Det var vildt, for det gik fra 0-100. Der skete alt muligt, som jeg skulle have løst. Min bil stod på betalt parkering, og jeg havde jo ikke nogen ting med,” fortæller Kristian Ørsted og fortsætter: ”Det første, jeg gjorde, var at ringe til min mor. Jeg brød fuldstændig sammen. I sådan en situation har man bare brug for, at der er nogen, og lige pludselig var der ikke nogen.”

Selvom alt var kaotisk, fik Kristian hanket op i sig selv efter at have snakket med sin mor. Han får meldt afbud til træning, og får nogen til at hente sin bil. Faktisk mener han i dag, at oplevelsen har styrket ham:

”Det gik op for mig, at jeg for alvor var blevet voksen. Selvom jeg på en måde brød sammen, så var jeg alligevel stærk nok til at få ordnet det der skulle ordnes.”

Kristian Ørsted
Foto: Emma Marie Thomsen


Udlandseventyr

Jagten på spilletid, førte Kristian til den norske topklub Elverum. Klubben har til huse i byen af samme navn, ca. to timers kørsel nord for Oslo. Med skiftet rykkede Kristian væk fra familie og venner hjemme i Danmark og kom til at stå på egne ben. Det har været udfordrende, og Kristian er gået glip af en masse ting:

”Pludselig kunne jeg ikke komme til familiesammenkomster og fødselsdage, som jeg kunne da jeg spillede hjemme i Danmark. Eller være der, når nogle i min familie blev syge. Det var rigtig svært til tider,” siger Kristian.

Samtidig var skiftet til udlandet med til at udvikle ham som person. Han lærte sig selv bedre at kende og fandt en løsning på de problemer han stod overfor. Og vigtigst af alt var skiftet en drøm, der gik i opfyldelse.

”Det har da krævet sin mand, at flytte fra alt det man kender og sige, ’nu vil jeg bare leve min drøm’. Men på den anden side er det jo også bare det, jeg gerne vil. Jeg har været klar til at tage de ofre,” siger Kristian Ørsted og fortsætter: ”Det kan lyde som en kliche, men i forhold til min håndboldkarriere, vil jeg hellere fortryde noget jeg har gjort, end noget jeg ikke har gjort.” 


Minidepression blev udannelseskatalysator

Kristians øjenskade holdt ham udenfor halgulvets streger i 6-7 måneder. Skaden vendte op og ned på hans hverdag, og det gik op for ham, hvor skrøbeligt livet som professionel atlet kan være. Tidligere var han fysisk aktiv hver dag. Pludselig måtte han ikke få pulsen op. Øjet skulle have ro til at hele. Træningen, og dermed meget af Kristians sociale omgang med holdkammeraterne, var pludselig væk.

Faktisk endte han ud med det han selv kalder en ’minidepression’ i de første to uger af skadesforløbet. Han flyttede sin seng ind i stuen, og endte med at ligge og se fjernsyn dagen lang. De eneste afbræk var gåturene ned i hallen for at se holdkammeraterne træne. Tortur for en ung og ærgerrig håndboldspiller.

”Jeg lå bare der i min seng og havde ondt af mig selv. Jeg begyndte at tænke, at det hele bare kunne være lige meget. Man vil egentlig bare gerne hjem til sin familie,” siger Kristian.

Men på et tidspunkt får han nok. Han gider ikke længere at ligge i sin stue og have ondt af sig selv. Han var blevet træt af at have det sådan.

”Jeg måtte jo ingenting. Men så tænkte jeg: ’hvad er det egentlig, jeg kan gøre?’ Og der kom tanken om at begynde at læse. Praktisk kunne det godt lade sig gøre, og jeg sagde til mig selv: ’hvis det her sker igen, så skal jeg ikke have det sådan her’. Så skal jeg have noget andet at lave. Noget andet at fokusere på. Det blev sparket til at komme i gang med at læse.”


Kristian Ørsted 3
Foto: Emma Marie Thomsen


Mulig fremtid som ejendomsmægler

Egentlig havde Kristian altid forestillet sig, at han på et tidspunkt skulle studere sideløbende med hans håndboldkarriere. Han havde bare ikke fundet den rigtige uddannelse, og han havde valgt at prioritere sin tid på håndbolden. Men med øjenskaden som katalysator, faldt valget på uddannelsen til finansøkonom. Lige pt. er planen nemlig at forfølge en karriere som ejendomsmægler, når håndboldkarrieren slutter.

”Min farfar var ejendomsmægler, og det synes jeg var spændende. Jeg kan godt lide at kommunikere med andre mennesker, og at have med andre mennesker at gøre. Og at sælge noget,” fortæller Kristian.

Kristian Ørsted læser til finansøkonom online, men er tilknyttet Erhvervsakademi Danias afdeling i Silkeborg. Den mulighed er han faldet over gennem projektet Study4Player, som er startet af Spillerforeningen, og som samarbejder med Håndboldspillerforeningen. Study4player, sørger for at give elitesportsudøvere mulighed for at tage en uddannelse sideløbende med deres aktive karrierer. Det sker gennem tæt samarbejde med uddannelsesstederne, heriblandt Erhvervsakademi Dania.

Læs også: Nikolaj Markussen – der kommer en tid efter håndbold

Samarbejdet gør, at der er stor forståelse for Kristians hverdag, og det gør det muligt for ham at få det hele til at hænge sammen. Den store forståelse møder Kristian også hos sine undervisere:

”De har god forståelse for, at vi til tider er ude og rejse, og derfor ikke altid kan få lavet tingene på de tidspunkter, der er planlagt. De hjælper med at rykke tingene, for så ved de jo også, at vi får dem lavet.”


Turen går til Frankrig

Kristian har efterhånden læst på uddannelsen til finansøkonom i to semestre og skal til at starte på 3. Som for så mange andre, bliver det spændende at starte på et nyt semester. Tredje semester bliver dog ikke kun det eneste nye for Kristian dette efterår. Efter to år i Norge rykker han teltpælene op og flytter til Nordfrankrig, hvor han skal tørne ud for JS Cherbourg Handball, som spiller i den anden bedste franske række.

Selvom Cherbourg spiller i den franske 1. division er Kristian ikke blevet mindre ambitiøs:

”Jeg har en ambition, eller et håb om, at vi kan rykke op i næste sæson. Jeg ved, at klubben er ambitiøs, og jeg tror, de har en målsætning om, at de skal rykke op indenfor 5 år eller noget i den stil,” siger Kristian og griner: ”Så det bliver spændende med sådan et fransk eventyr.”