Kasper, Polite media

Kasper drev virksomhed mens han studerede på Erhvervsakademi Zealand

Kaper Lundby fra Nykøbing driver sin egen virksomhed, Polite Media, hvor han hjælper andre virksomheder med at markedsføre sig på nettet. Kasper drev sin virksomhed samtidig med, at han studerede til multimediedesigner på Erhvervsakademi Zealand. Den viden og de rammer han fik stillet til rådighed på erhversakademiet, har været essentielle for ham og virksomheden.

Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at man kan skabe sig en karriere ved at lave YouTube videoer. YouTube videoer blev da også det der skulle sætte 23-årige Kasper Lundby og hans interesse for videoproduktion i gang:

”Jeg startede med at lave YouTube i 2011. Jeg synes, det var sjovt at lave gaming-videoer og lægge på nettet og se, hvad folk sagde til det. Da jeg havde prøvet det i nogle år, tænkte jeg, at det også kunne være sjovt at lave videoer fra det virkelige liv. Så jeg købte mig et lille kamera, og begyndte at lave video for sjov. Så var der en kammerat, der spurgte, om jeg ville være med på et videoprojekt, og det sagde jeg ja til. Videoen blev aldrig offentliggjort, men det var det, der startede den lange rejse, jeg siden har været på,” fortæller Kasper.

Efterhånden som Kasper Lundby er blevet ældre, er Minecraftvideoerne og projekterne med vennerne blevet skiftet ud med professionelle videoproduktioner i egen virksomhed, Polite Media. Her hjælper Kasper sine kunder med at skabe en skarp online profil gennem design af hjemmesider, videoproduktion, vejledning og sparring om brugen af sociale medier.

Iværksættereventyret

Fordi Kasper har sin egen virksomhed, har han en enorm frihed i dagligdagen. Der er ingen sur chef, der kommer med en stram vagtplan. Han kan selv bestemme, hvornår han vil holde fri, og hvornår han vil arbejde. Han har bygget sin virksomhed op til et sted, hvor han føler, at han kan tillade sig at vælge projekter fra. Den frihed har været en stor gave, og er noget af det fedeste ved at være selvstændig, forklarer Kasper:

“Alle de ting, jeg siger ja til, er ting jeg vælger, fordi jeg har lyst det. Jeg er så glad for at stå op hver morgen og køre ned til mit kontor. Fordi de ting, der sker i løbet af min dag, er noget jeg har valgt at bruge min tid på. Hvis jeg ikke bryder mig om en opgave, så takker jeg nej tak.”

Selvom Kasper har frie rammer til at styre sin virksomhed, som han vil, og dermed indrette sin hverdag som han vil, er det ikke altid en dans på roser. Der er stadig regninger, der skal betales, og maden skal stadig på bordet. Derfor fremhæver Kasper også, at det at være selvstændig, er en konstant proces, hvor man hele tiden skal udvikle sig. Det kræver hårdt arbejde og gåpåmod, og i starten skal man være villig til at prøve en masse ting af, før man finder ud af, hvad der virker. Det kan f.eks. være sådan noget som arbejdstider.

“Det her med selv at styre sine arbejdstider og rytmer er noget, jeg har eksperimenteret meget med. Jeg har haft perioder, hvor jeg er gået meget sent i seng. Jeg har haft perioder, hvor jeg har arbejdet til sent om natten. Lige i øjeblikket prøver jeg en kortere arbejdsdag, hvor jeg også har tid til fritid om eftermiddagen og aftenen. Det handler hele tiden om at lære, hvad der virker for dig, og hvad der gør dig glad,” siger Kasper Lundby

Læs også: Kenneth Sørensen – frivillige projekter bekræfter fremtidsplaner

Erhvervsakademiet som katalysator

Kasper Lundby blev færdiguddannet multimediedesigner i 2019 med et karaktergennemsnit på 12. Uddannelsen på erhvervsakademiet har været en afgørende faktor for, at han er et sted, hvor han kan leve af sin virksomhed. Noget af det Kasper fremhæver fra sin uddannelse er, hvor relevant og aktuelt den viden, han fik med, er for hans virksomhed.

“Uddannelsen som multimediedesigner har været en af de vigtigste beslutninger i mit liv. Ikke at jeg nødvendigvis tror, at uddannelse er det vigtigste, man kan gøre i livet, men for mig var det essentielt. Den udviklede mig helt ekstremt. Både på et personligt plan, men specielt også for min virksomhed. For alt hvad vi lavede på uddannelsen, kunne jeg tage og implementere direkte i min virksomhed,” fortæller Kasper.  

Kasper fremhæver også den faglige sparring med underviserne som betydningsfuld.  At have muligheden for at spørge undervisere, som også har praktisk erfaring, til råds, var væsentlig for hans egen og virksomhedens udvikling.

Samtidig gjorde de fysiske rammer og initiativer omkring erhversakademiet en forskel. Kasper blev gennem erhversakademiet introduceret til et iværksættermiljø faciliteret af Business Lolland-Falster kaldet Startup-Lab. Det var en stor hjælp i forhold til at få løst en masse praktiske ting, som han måske ikke var opmærksom på i starten af sit forløb.

”Der er rigtig mange ting, man skal være opmærksom på, når man driver en virksomhed, og man kan ikke overskue det hele. Moms, bogføring, netværk, faciliteter, mødelokaler osv.… Erhvervsakademiet introducerede mig til Startup-Lab. Her fik vi lov at låne faciliteter, og vi fik sparring og rådgivning. Det har hjulpet mig helt vildt,” siger Kasper.

Muligheden for at give tilbage

Sideløbende med at han driver sin virksomhed, har Kasper også fået muligheden for at give noget af sin viden tilbage til erhversakademiet. Han er nemlig blevet hyret ind som freelanceunderviser på multimediedesigneruddannelsen. Her har han undervist i et forløb om videoredigering. Dét der var med til at starte hans karriere helt tilbage fra gaming videoerne på YouTube.

I fremtiden ønsker Kasper at blive ved med at udvikle på sin virksomhed og lave fede projekter for sine kunder. For når han arbejder og bruger tid på sin egen virksomhed, udvikler han også sig selv:

“Fordi jeg arbejder for mig selv, så ved jeg, at alt den tid jeg bruger på at arbejde, det er tid, jeg bruger på at udvikle mig. På at gøre mig selv til en succes. Gøre mig selv til den bedste version af mig,” siger Kasper Lundby.